*Nettavisen* Nyheter.

- Smelter i rekordfart

Foto: HO (AFP)

Isen kan være borte om ti år, hevder europeisk romfartsorganisasjon.

15.08.12 21:31

Polisen i Arktis smelter langt raskere enn tidligere antatt, hevder Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

ESA hevder satellittbilder viser at 900 kubikkilometer har smeltet bort i polområdet om sommeren det siste året. Dette er 50 prosent mer enn estimatene til miljøvernere, ifølge ESA.

Dersom de nye estimatene holder vann, betyr dette at polområdet kan være helt fri for is om kort tid.

Det innebærer at store olje- og gassforekomster på havbunnen plutselig vil bli tilgjengelig.

- Smelter hurtigere enn antatt
Funnene kan tyde på at global oppvarming, som er utløst av utslipp av drivhusgasser, har en enorm innvirkning på området.

- De foreløpige analysene av dataen indikerer at isen smelter langt hurtigere i Arktis om sommeren enn det man tidligere har mistenkt, sier forsker Seymour Laxon ved polarsenteret på University College London (UCL).

Laxon er en av forskerne som har studert bildene fra ESA-satellitten Cryosat-2, som har som formål å måle istykkelsen.

- I nær framtid kan vi dermed oppleve det ikoniske øyeblikket hvor vi ser på satellittbilder en sommerdag, og ser ikke noe is i Arktis, men bare åpent hav, sier han.

- Oppvarmingen akselererer
Ifølge tidligere data var det 13.000 kubikkilometer med is i Arktis i sommeren 2004. I sommer var det imidlertid bare 7000 kubikkilometer med is.

De enorme isflakene i Arktis reflekterer mye av sollyset ut i verdensrommet. Konsekvensene kan dermed være enorme om isflakene forsvinner, og føre til at temperaturene i havet stiger.

Det kan igjen føre til at metandepotene på havbunnen kan smelte, fordampe og stige opp i atmosfæren. Dette kan igjen føre til at den globale oppvarmingen akselererer.

Kilder: The Guardian, Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.