Gå til sidens hovedinnhold

- Smurte fangene inn med blod

Oppsiktsvekkende FBI-dokumenter avslører omfattende mishandling av Guantanamo-fangene.

FBI-rapporten, som ble offentliggjort tirsdag, avslører blant annet at en kvinnelig fangevokter skal ha smurt inn ansiktene til flere av de mannlige fangene med hennes eget menstruasjonsblod. Det er fangene selv som rapporterte om denne hendelsen, og den kvinnelig fangevokteren skal samtidig ha befølt kjønnsorganene til fangene, melder nyhetsbyrået AP.

I rapporten er det registrert mer enn et tjuetalls episoder som karakteriseres som dårlig behandling av fangene.

«Døpte» fangene
En annen vakt skal ha skrytt til en FBI-agent om hvordan han kledde seg opp i et katolsk prestekostyme og «døpte» flere av fangene.

Opplysningene i FBI-rapporten ble samlet inn i ledd av en intern FBI-undersøkelse i 2004, og er ikke en del av en kriminell etterforskning.

Rev av håret
FBI spurte 493 ansatte ved Guantanamo-basen om de hadde vært vitne til aggressiv behandling av fangene. FBI fikk til sammen 26 bekreftende svar, inkludert noen svar fra FBI-agenter som beskrev ting de hadde sett på basen.

- Jeg var vitne til en behandling som ikke bare var aggressiv, men personlig veldig opprørende, skriver en agent.

Agenten var vitne til at en fange ble låst inne på et rom med en temperatur på nesten 40 grader celsius. Det var heller ikke noen form for ventilasjon på rommet, og fangen ble holdt der gjennom en hel natt.

- Fangen lå på gulvet nesten bevisstløs med en liten haug av hår ved sin side. Antageligvis så hadde han bokstavlig talt revet av sitt eget hår i løpet av natten, skriver agenten.

Militære myndighetspersoner og ansatte ved basen skal ha opplyst til FBI at forhørsteknikkene var blitt godkjent av forsvarsdepartementet, til og med av den tidligere forsvarsministeren Donald Rumsfeld.

Les også:Til sak mot Rumsfeld

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene