*Nettavisen* Nyheter.

- Snikskyttere peker ut barn som mål

FNs barnefond hevder barn blir plukket ut som bevisste mål av Gaddafis snikskyttere.

08.04.11 21:31

FNs barnefond (Unicef) hevder de har pålitelig informasjon om at barn er bevisste drapsmål for Muammar al-Gaddafis snikskyttere i havnebyen Misrata, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi har mottatt pålitelig og forenlige rapporter på at barn er blant dem som plukkes ut som mål av snikskyttere i Misrata, sier en talsmann for Unicef, Marixie Mercado, til journalister i Genève.

Mercado sier hun har fått dette bekreftet fra lokale kilder, men Unicef har ikke noe sikre tall på hvor mange barn som har blitt skutt av snikskyttere.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) opplyser at de skal sende en gruppe til Misrata fredag via båt for å etterforske påstanden.

- Går etter spesielle kroppsdeler
Den norske legen Morten Rostrup var selv i Misrata søndag for å evakuere 71 sivile pasienter fra den krigsherjede byen.

Rostrup har selv ikke hørt at barn har vært bevisste mål for snikskyttere, men forteller at flere legekolleger har behandlet pasienter som trolig har blitt skutt av snikskytere.

- Det er ting jeg har hørt. Jeg har hørt fra andre leger som har behandlet pasienter, at de har vært forbauset over måten de er skutt på. De er skutt på spesielle måter som kan tyde på at snikskyttere går etter spesielle kroppsdeler, sier Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser til Nettavisen på telefon fra Tunisia.

Les også: - Gidder ikke å ofre ressurser på å redde liv

Rostrup deltok på redningsoperasjonen hvor Leger Uten Grenser hentet ut titalls skadde med skip søndag. Redningsaksjonen har helt klart reddet liv.

- Vi hadde 71 skadde som vi fraktet ut av Misrata. Elleve var kritisk skadd, to var i en livstruende situasjon og er nå under intensiv behandling i Tunis, sier han.

Vurderer ny evakuering
Redningsoperasjonen var svært dramatisk og risikabel, men nå vurderer Leger Uten Grenser å gjennomføre en ny evakuering av skadde pasienter.

- Dette var en suksess og vi fikk reddet ut mange pasienter, så vi diskuterer om vi skal gjør en ny operasjon. Det er fristende å gjøre det hvis sikkerhetssituasjonen tillater det. Men det er mye som skal klaffe i en krigssone.

Minst tusen mennesker blir behandlet for ulike skader i havnebyen, som mangler livsviktige medisiner og annet medisinsk utstyr. I tillegg er det mangel på kirurgisk kapasitet i den krigsherjede byen. Derfor var det helt avgjørende for de skadde å bli evakuert ut av Leger Uten Grenser.

- Det er vesentlig skuddskader. Vi hadde fire med skader i brystregionen, seks stykker med skader i mageregionen, og en med hodeskader. Mange var skutt i armer og bein. Det fører ofte til kompliserte brudd med fare for store blødninger. I tillegg var det mange med skader på muskulatur og hud som krever kirurgi og hudtransplantasjoner. Det er mye oppfølgende kirurgi, sier Rostrup.

Les også: Nato: Kan ha drept opprørere
Les også: - Nato er altfor treige

Masseflukt fra Libya
Borgerkrigen i Libya har ført med seg stor utvandring fra landet. Men mottakerkapasiteten hos nabolandene har vært begrenset. Nå har imidlertid flere internasjonale hjelpeorganisasjoner sørget for å sette om leirer som kan ta imot flyktningene.

Røde Kors har opprettet en ny flyktningleir i Tunis, som allerede har tatt imot flere tusen flyktninger.

- Det er i hovedsak gjestearbeidere og deres familier som nå rømmer Libya. For noen kan oppholdet i leiren bli kortvarig inntil de blir flydd videre til sine hjemland, men for andre kan det bli langvarig. Det forbereder både Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner seg på nå, sier kommunikasjonsdirektør i Røde Kors Bernt G. Apeland i en uttalelse.

Røde Kors-leiren skal i første omgang avlaste FN-leieren i området som er under oppgradering fordi denne primært ble bygget for å ivareta akutte behov for de første flyktningene etter konflikten i Libya.

Nato nektet å beklage angrep
Torsdag denne uken ble det kjent at Nato-styrker hadde bombet opprørere i Øst-Libya. Minst fire opprørere ble drept da Nato bombet stridsvogner som var kontrollert av opprørerstyrkene. Nato nektet først å beklage angrepet, og sa at de ikke var klar over at opprørerne var i besittelse av stridsvogner, melder BBC.

- Vi har tidligere sett at stridsvogner har blitt brukt av Gaddafis regime til å angripe sivile. Dette er grunnen til at våre fly bombet militærutstyr som kunne brukes til å angripe sivile. Men jeg kan forsikre om at vi gjør vårt beste for å unngå sivile tap, sa Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, i en uttalelse fredag.

Men fredag kveld kom Nato med en uttalelse hvor de beklager tapet av sivile menneskeliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag