RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Soldater hjalp irske terrorister

Protestantiske paramilitære som i 1974 drepte 33 mennesker i et bombeangrep i Irland, kan ha blitt hjulpet av britiske sikkerhetsstyrker. Det viser en ny rapport.

Det er den irske regjeringen som har bestilt rapporten som tar for seg den blodigste dagen i konflikten om Nord-Irland - 17. mai 1974, melder NTB-Reuters.

Ikke bevist

Rapporten understreker at det ikke er bevist at bombemennene fikk hjelp av sikkerhetsstyrkene, men går langt i å antyde dette.

- Det er grunn til å mistenke at bombemennene hadde assistanse fra medlemmer av den britiske sikkerhetsstyrken, står det i rapporten som er skrevet av høyesterettsdommer Henry Baron.

- Men innblandingen av enkeltmedlemmer i aksjonen trenger ikke i seg selv bety at bombeangrepet var enten offisielt eller uoffisielt godkjent fra regjeringen, skriver han videre.

Dommer Baron har ikke klart å bevise at høytstående medlemmer av politiet eller hæren var innblandet, og dersom ikke ny informasjon kommer fram "vil en innblanding kun forbli en mistanke", heter det i rapporten.

26 personer, én av dem en gravid kvinne, døde da den protestantiske gruppen Ulsters frivillige styrker (UVF) sprengte tre bilbomber i den irske hovedstaden Dublin i rushtrafikken 17. mai 1974. Bare timer senere ble sju personer drept av en bilbombe i byen Monaghan, nær grensen til Nord-Irland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere