RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Som Afghanistan

Sist oppdatert:
President Saakashvili sammenligner situasjonen i Georgia med den i Afghanistan.

Georgias president Mikhail Saakashvili hevder russerne bryter våpenhvilen som ble undertegnet natt til onsdag, og sier situasjonen er verre enn noen gang.

- Som Afghanistan
Saakashvili sa på en pressekonferanse onsdag at russerne aldri hadde noen intensjon om å holde våpenhvilen.

- Dette er en form for våpenhvile som, jeg vet ikke, som ligner på den de hadde i Afghanistan i 1979. Det er ingen våpenhvile, de (de russiske styrkene) er her fremdeles, sa Saakashvili, melder Reuters.

- Verden snakker om fred og forsoning, men situasjonen er verre en noen gang, sa Saakashvili, som mener russernes endelige mål er å fjerne han selv som president og å drive etnisk rensing.

I bevegelse
Tidligere onsdag kom det flere meldinger om at russiske styrker beveget seg lenger inn i Georgia og var på vei mot hovedstaden Tbilisi.

Ifølge CNNs Matthew Chance beveger kolonnen, bestående av flere hundre soldater, seg sakte fra Gori lenger inn i landet, mot sør.

LES OGSÅ: Medvedev stanser kampene i Georgia

Ifølge en annen CNN-journalist, var soldatene på vei til en forlatt georgisk militærbase utenfor Gori. Senere ble det bekreftet at soldatene ikke beveget seg lang utenfor Gori, og russerne sa igjen de var på vei ut av landet etter å ha fjernet ammunisjon og annet militært materiale ved en militærbase utenfor byen, melder Reuters.

- Ingen russiske tropper eller væpnede kjøretøy er på vei mot Tbilisi, sier Anatoly Nogovitsyn, medlem av generalstaben, til Reuters.

Plyndrer Gori
Samme dag ble det meldt at flere titalls russiske, væpnede militære kjøretøy tok seg inn i byen Gori, de de patruljerte gatene. Gjenger med ossetiske paramilitære skal ha herjet, ødelagt og drept, ifølge øyenvitner.

Dermed er grunnlaget for våpenhvilen brutt mener Georgias president Mikhail Saakashvili, ettersom et av punktene i avtalen går ut på å trekke sine respektive stykker tilbake til slik stillingen var før kampene brøt ut sist uke.

LES SAKEN: - Ingen våpenhvile

Russerne benekter påstandene.

Beskyldninger
Både Russland og Georgia beskylder hverandre for å bryte den under et døgn gamle våpenhvilen. Det er rapportert om trefninger i Sør-Ossetia mellom georgiske og ossetiske soldater.

EU ble onsdag enige om å sende observatører til Georgia, for å se at våpenhvilen gjennomføres som avtalt.

Ifølge Russland har 74 russiske soldater mistet livet, 171 er skadd og 19 er sanvet, melder CNN. Antallet omkomne georgiere er ikke kjent, men tallet er regnet å stige til et par tusen. I tillegg er rundt 100.000 på flukt, og internasjonale hjelpeorganisasjoner har startet arbeidet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere