*Nettavisen* Nyheter.

- Som Bin Laden

Ekspert frykter at kampene i Somalia skal ende som Tora Bora i Afghanistan.

02.01.07 15:35

I løpet av to uker med kamper, skal Somalias regjering nå ha tatt kontroll over alle områdene som tidligere var kontrollert av islamistene, opplyser den somaliske informasjonsministeren Ali Jama tirsdag.

- Nytt Tora Bora
Den egyptiske eksperten Diaa Rashwan, som er tilknyttet Al-Ahram-senteret for politiske og strategiske studier i Kairo, frykter at dette kan bli en ny Tora Bora for islamistene i Somalia, akkurat som det skjedde med Bin Laden i Afghanistan.

I Tora Bora-fjellet i Afghanistan hadde CIA-tjenestemenn ledet den første og eneste klappjakt på Bin Laden i desember 2001. Over 200 ble drept.

Nå frykter Rashwan et nytt blodbad.

- Vi kommer til å se en ny Tora Bora i Somalia, slik som det var i Afghanistan i desember 2001. De somaliske islamistene kommer ikke til å gi opp. Styrkene til Unionen av Islamske Domstoler befinner seg langt ned i den sørlige delen av Somalia, i skogene i Kabouni, helt nede ved Indiahavet og Adenbukta, og grensen til Kenya, sier Rashwan til Nettavisen.

Han påpeker at det er spesielt avgjørende at de strategiske byene Kismayu og Jilib, nå er under regjeringens kontroll.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den egyptiske eksperten Diaa Rashwan. Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

- Styrket grensevakthold
Kenya har nå styrket grensevaktholdet i samarbeid med internasjonal etterretning, for å overvåke den 700 kilometer lange grensen mellom Somalia og Kenya.

- Det er mulig at noen av islamistene klarer å smugle seg inn i Kenya, men de fleste kommer til å være i Somalia for å fortsette motstanden mot overgangsregjeringen og etiopiske soldater, sier Rashwan til Nettavisen.

- Unionen av islamske domstoler vil gå under jorden de neste ukene. Islamistene, som er en del av det somaliske samfunnet, vet at somaliere aldri vil akseptere at etiopiske eller andre fremmede styrker blir i landet. Jeg tror at overgangsregjeringen gjorde en strategisk feil da de ba innbyggerne og krigsherrene i hovedstaden Mogadishu om å overlevere sine våpen innen tre dager før de ferdig krigen mot Unionen av Islamske Domstoler styrker, sier Rashwan.

- Det er ikke lett for dem å overlevere sine våpen uten at de har full sikkerhetsgaranti for at de etiopiske styrkene drar ut av landet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP/Scanpix

Splittelse
Presidenten i nasjonalforsamlingen og flere andre deler ikke overgangsregjeringens syn på å kalle etiopiske soldater inn i landet.

- Islamistiske soldater har gjort en taktisk tilbaketrekning, og derfor tror jeg at det kommer til å komme til direkte sammenstøt mellom etiopiske soldater og det somaliske folk, sier Rashwan.

- Mange somaliere glemmer ikke at islamistene har skapt trygghet i store deler av Somalia etter flere år der somaliske krigsherrer har misbrukt folk og ødelagt landet ved plyndring. Dersom overgangsregjeringen ikke klarer å skape fred og sikre liv slik islamistene har gjort, tror jeg folk kommer til å støtte islamistene og de får mer sympati, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Medlem av militsgruppen til De forente islamske domstolene i Somalia. Foto: SCANPIX/AP Photo/Karel Prinsloo

- Tror du det finnes så mange internasjonale jihadister i Somalia, som det Etiopia og overgangsregjering påstår?

- Det finnes internasjonal jihadister i landet, men det er ikke 4000 til 8000 fra utlandet som de sier. Dette er propaganda fra Etiopia og etterretningen i vestlig land. De som kjemper i Somalia er stort sett fra Somalia. Etterretningstjenester fra hele verden er svært aktive ved Afrikas Horn, og særlig i Kenya. I tillegg overvåker en rekke krigsbåter kysten, som er viktig for handelen mellom Europa og USA og oljetransport fra Midtøsten. Hvis 8000 jihadister har klart å komme inn Somalia, betyr det at amerikansk- og vestlig etterretning har mislyktes, sier Rashwan.

Han tror ikke lederne fra Unionene av islamske domstoler har noen annen sjanse enn å fortsette krigen mot de etiopiske soldatene.

- Noen av dem, som den øverste islamske lederen, Sjeik Hassan Dahir Aweys, er svartliste i USA. Ifølge USA har han bånd til al-Qaida, og skjuler medlemmer av terrorgrupper som deltok i terrorangrep mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya. Overgangsregjeringen er avhengig av at Etiopia kommer å utlevere han til USA, sier Rashwan til Nettavisen

Klikk på bildet for å forstørre.

Ønsker toppmøte
Kenyas president Mwai Kibak ønsker å kalle inn til et regionalt toppmøte for å diskutere krisen i Somalia. Initiativet kommer etter at kenyanske diplomater uten hell forsøkte å få med islamistene på hemmelige fredssamtaler i Nairobi.

Også Somalias statsminister, Ali Mohamed Gedi, har bedt Afrikan Union (AU) om å sendes afrikanske fredsbevarende styrker til Somalia for å hjelpe regjeringen med å få kontroll over landet.

Uganda er klar til å sende 1000 fredsbevarende styrker til Somalia i løpet av få dager, sier en ugandisk militærtalsmann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag