*Nettavisen* Nyheter.

- Sovjets sammenbrudd en katastrofe

Et nytt lovforslag gir Putin økt mulighet til å nekte brysomme individer adgang til riket. Foto: Dmitry Lovetsky (AP Photo)

- Sovjetunionens sammenbrudd var det 20. århundrets største geopolitiske katastrofe, sa Russlands president Vladimir Putin mandag.

De uvanlig sterke ordene falt da Putin holdt sin årlige tale til den russiske nasjonalforsamlingen, regjeringen og politiske ledere i Kreml mandag.

- En tragedie
I sin femti minutter lange tale unngikk Putin å nevne behovet for et tettere samarbeid med tidligere Sovjet-republikker. Han kom forbigående inn på behandlingen av russisk-talende minoriteter i flere av disse republikkene.

- Først og fremst er det bare å vedkjenne at Sovjetunionens sammenbrudd var den største geopolitiske katastrofen i det 20. århundret. Det ble en tragedie for det russiske folk. Titalls millioner av våre innbyggere bodde utenfor de russiske grensene, sa Putin.

Russland har lenge hevdet at russisk-talende minoriteter, ikke minst på Baltikum, blir diskriminert.

Jubileum
Uttalelsene kom bare to uker før Russland feirer 60-årsjubileet for slutten på andre verdenskrig. Putin var selv oberst i KBG under Sovjet-tiden, og har pusset støvet av flere gamle kommunistsymboler i forbindelse med feiringen.

Blant annet har han brakt den gamle, sovjetiske hymnen frem i lyset igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.