- Spillet med Russland er uverdig

Foto: MMS-foto/Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

Den tsjetsjenske menneskerettighetsforkjemperen Lidija Jusupova kritiserer Norge.

27.04.10 14:29

STORTINGET (Nettavisen): Russlands president Dmitrij Medvedev innledet mandag et to dager langt statsbesøk i Norge.

Tirsdag morgen arrangerer Amnesty International, Human Rights House Foundation og Den norske Helsingforskomité en protestmarkering mot menneskerettighetsbrudd og straffefrihet i Russland.

I spissen for demonstrantene er den tsjetsjenske menneskerettighetsforkjemperen og advokaten som jobber for organisasjonen Memorial, Lidija Jusupova.

Jusupova:- Ingen verdig oppførsel
Jusupova sier til Nettavisen at hun ikke er fornøyd med Norges press overfor Russland.

- Hvis de hadde villet, hadde de hatt muligheten til å påvirke mye mer. Nå er det først og fremst næringslivsinteresser og politiske samtaler - ikke russiske menneskerettigheter som er i fokus, sier hun.

- Dette gjelder ikke bare Norge, men også resten av verden. Dette spillet med Russland er ikke en verdig oppførsel, legger Jusupova til.

Hun mener Norge har en plikt til å handle annerledes:

- Vi mener at Norge som en partner har en plikt til å be Russland følge internasjonale regler og normer - og ikke minste egne regler og lover for å beskytte egne borgeres liv i Kaukasus, men også i resten av Russland, sier Jusupova.

- Dobbeltmoralske
Hun får støtte av den tidligere sjakkmesteren, Garri Kasparov:

- Norge er som veldig mange andre land dobbeltmoralske i dette spørsmålet ved å late som at Russland er et demokrati, sier Kasparov til Nettavisen.

- Det ser vi for eksempel ved den enorme mottakelsen Medvedev fikk i går, legger han til.

Kasparov mener Norge legger seg på en helt annen linje når det gjelder eksempelvis Kina:

- Norge gjør forretninger med det landet også, men da legger de ikke skjul på at landet begår slike brudd. Kinas leder Hu Tsingtao ville neppe blitt tatt slik i mot, sier han.

Han sier han har hatt små forventninger til møtet i forkant, men at alle demonstrasjoner spiller en rolle.

Amnesty: - For lite kritiske
Amnesty International Norge (AIN) mener regjeringen er for lite kritiske til det de mener er en negativ utvikling for menneskerettighetene i Russland.

- Vi har dårlig erfaring med norske myndigheter når det gjelder kritikk av Russland. De er mye mer høylytte og tydelige når det gjelder andre land, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ina Tin til NRK.

Her kan du lese Amnesty Internationals siste store rapport om menneskerettighetsbrudd i Russland/Nord-Kaukasus fra 2009.

Amnesty har i et brev til statsminister Jens Stoltenberg bedt ham spesielt om å ta opp situasjonen for utsatte menneskerettighetsforkjempere, spesielt i Nord-Kaukasus, samt drapene på journalisten Anna Politskovskaia og menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemirova, som begge jobbet i dette området.

Les hele brevet her.

De mener at klar kritikk av brudd på menneskerettighetene er livsnødvendig for et godt naboskap mellom Norge og Russland.

- Mange blir drept
Helsingforskomiteen vil også markere sin motstand mot utviklingen i Russland.

- Vi er her for å protestere mot de menneskerettighetsbrudd som skjer i Russland og for å vise Medvedev at vi er veldig bekymret for den atmosfære og frykt som er skapt i landet, sier informasjonsleder Anders Nielsen til Nettavisen.

Helsingforskomiteen håper Stoltenberg vil ta opp disse bruddene i dagens samtale.

- Det er mange menneskerettsaktivister, journalister og advokater som blir drept i Russland, likevel er det aller verst med alle bruddene på grunnleggende rettigheter, sier Nielsen.

Uenig i kritikk
Utenriksminister Jonas Gahr Støre er uenig i kritikken fra Amnesty. Han sier det er naturlig å også ta opp menneskerettigheter når Jens Stoltenberg tirsdag møter president Dmitrij Medvedev.

- For eksempel sier vi at det er grunn til uro rundt hvordan sivilsamfunnet i Russland kan virke fritt. Det er grunn til uro når journalister kan oppleve å bli drept, og det er grunn til uro på menneskerettighetsaktivister blir nektet innreise til Russland, sier Støre til NRK.

Demonstrerer
En av parolene utenfor Stortinget lyder: «No Security Without Human Rights».

- Vi får hele tiden rapporter om at menneskerettighetsforkjempere og andre aktivister blir utsatt for trusler fra russiske myndigheter og at arbeidsklima var vanskeligere. Det har ført til et svakere sivilsamfunn, sier generalsekretær John Peder Egenæs i en melding.

Se bilder fra presidentbesøket her:

3204

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag