- Spilte kort da USA aksjonerte mot Osama

Foto: STAN HONDA (AFP)

Det avslører presidentens tidligere assistent.

15.08.13 15:31

Søndag 1. mai i 2011 kunne USAs president Barack Obama kunngjøre på nasjonal TV at USAs erkefiende nummer én var blitt drept i en amerikansk aksjon i Abbottabad i Pakistan.

Den avdøde al-Qaida-lederen Osama bin Laden var hjernen bak terrorangrepet mot USA i 2001, som krevde nesten 3000 menneskeliv.

Hele aksjonen mot Osama bin Ladens skjulested i Pakistan ble fulgt med argusøyne av amerikanske ledere i beredskapsrommet (Situation Room) i Det hvite hus.

Dagen etter aksjonen ble det frigjort et bilde der president Barack Obama sitter i beredskapsrommet og følger med på en skjerm sammen med blant annet visepresident Joe Biden og daværende utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates.

Mye sto på spill, og amerikanerne hadde ikke engang fått tillatelse av Pakistan til å aksjonere på pakistansk jord.

- Obama spilte kort
Nå avslører imidlertid Obamas tidligere assistent, Reggie Love, at Obama og han spilte kortspill mens den dramatiske aksjonen pågikk på andre siden av kloden.

- De aller fleste var nede i beredskapsrommet, mens Obama sa: «Jeg kommer ikke til å være der nede. Jeg kan ikke se hele raidet.» Vi må ha spilt 15 omganger med kortspill, sa Love i et intervju.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: HANDOUT (Reuters)

Presidentens «Bodyman»
Love jobbet for Obama fra valgkampen i 2008 til slutten av 2011. Han fungerte som Obamas personlige assistent, og var trolig den medarbeideren som tilbrakte mest tid med presidenten.

Love, som er 1,98 meter høy og veier 115 kilogram, var verken Obamas livvakt eller politiske rådgiver, men innehadde stillingen som «bodyman».

Klikk på bildet for å forstørre.

Betegnelsen bodyman stammer fra George Washingtons tid, som ansatte Tobias Lear som altmuligmann. Lear fungerte som Washingtons personlige assistent, livvakt, sekretær og tjener.

I dag har derimot presidenten en stor tjenerstab, Secret Service og en politisk stab til å fylle mange av disse arbeidsoppgavene.

Nå fungerer bodyman-en mer som en personlig assistent som alltid er i nærheten av presidenten.

Jobbeskrivelsen innebærer alt fra å bære på presidentens notater og taler, passe på presidentens iPod, tyggegummi, hodepinetabletter og aviser, til å ta bilder av publikum mens de håndhilser på presidenten.

«Chief of Stuff»
Reggie har tidligere titulert seg selv som «White House Chief of Stuff» (sjef for greier i Det hvite hus, fritt oversatt).

Stillingen som bodyman var forholdsvis ukjent inntil den ble gjort kjent gjennom den amerikanske serien Presidenten (The West Wing red.anm.), hvor Dulé Hill spilte Martin Sheens altmuligmann.

Nedenfor kan du se et lengre intervju med Reggie Love, hvor han fortalte om tiden sammen med president Barack Obama.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.