*Nettavisen* Nyheter.

- Spioner med rett til å drepe

Foto: Reuters.

Russland skal ha gitt sine spioner tillatelse til å drepe i Europa.

03.10.11 21:38

Russiske hemmelige tjenester har godkjent likvidering av individer i utlandet som anses for å være fiender av Russland, og har opprettet en spesialenhet som utfører slikt arbeid, ifølge dokumenter The Telegraph har fått tilgang til.

Direktivet henviser konkret til EU og Vest-Europa, og skal være signert av lederen for etterretningstjenesten FSB (tidligere KGB). Direktivet er datert 19. mars 2003, snaut fire år før den russiske dissidenten og tidligere FSB-agenten Alexander Litvinenko ble drept med gift i London.

Litvinenko døde på et sykehus i London i november 2006, etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210. Den tidligere FSB-livvakten Andrei Lugovoi er hovedmistenkt i saken, men russerne nektere å utlevere ham til Storbritannia.

- Ikke overrasket
Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski sier han ikke er overrasket dersom det eksisterer et direktiv som gir russiske agenter rett til å drepe.

- For det første må man være sikre på at dette er et dokument som er ekte, at det ikke er en slags forfalskning. Men det er vanskelig å sjekke. Men det overrasker meg ikke så veldig fordi dette er en virksomhet som har eksistert lenge. Det står blant annet mye om det i boken «Den røde terror», sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

- Også har vi sett en del eksempler på at ting virkelig kunne skje på denne måten. Vi har Litvineko i London hvor man regner med at russiske statsorganer var involvert, ettersom de hadde tilgang på polonium 210 og den slags, sier han.

Scotland Yard, som etterforsker Litvinenko-drapet, skal også ha en kopi av direktivet, ifølge avisen.

- Opprette spesialenheter
Målsettingen er ifølge direktivet «å observere, identifisere og om mulig returnering til Den russiske føderasjonen».

Men direktivet tillater også under spesielle omstendigheter «eliminering utenfor Den russiske føderasjonen i nærliggende land (tidligere sovjetiske republikker) og i EU, av lederne for ulovlige terrorgrupper og organisasjoner, ekstremistiske grupperinger, og individer som har forlatt Russland ulovlig og som er ettersøkt av de føderale myndighetene».

Videre fastslår direktivet at det skal bli opprettet spesialenheter hvor agenter skal få opplæring knyttet til oppdrag i EU og Vest-Europa.

Tidligere president og nåværende statsminister Vladimir Putin fikk gjennom et lovforslag i mars 2006, som ga FSB tillatelse til å drepe terrorister i utlandet. Men direktivet antyder at det allerede var på plass et omfattende, hemmelig program som tillot den slags type praksis.

Attentater i utlandet
Russland har gjennomført omstridte attentater mot tsjetsjenere i Dubai, Qatar og Wien, skriver The Telegraph. Og i forrige uke ble en tsjetsjensk opprørsleder og hans to livvakter skutt og drept på åpen gate i Istanbul.

- Også har vi det som skjedde i Qatar i 2004, da den tidligere presidenten i Tsjetsjenia ble drept av en bombe. Da ble tre russiske etterretningsagenter arrestert, men utlevert tilbake til Russland som en del av en politisk avtale, sier Godzimirski.

- Det er opplagt at den type virksomhet foregår, men man må også være klar over at det ikke bare er russisk etterretning som står bak denne type virksomhet, sier Godzimirski og henviser til attentater begått av amerikansk CIA og israelsk Mossad.

- Går vi enda lenger tilbake så har franskmennene også en del på samvittigheten hvor franske etterretningsagenter ble tatt for å sprenge et Greenpeace-skip, sier NUPI-forskeren.

Godzimirski henviser til episoden da to franske agenter ble pågrepet for å ha senket Greenpeace-skipet Rainbow Warrior i Aukland, New Zealand i 1985. Hensikten skal ha vært å hindre at skipet skulle blande seg inn i en planlagt atomprøvesprengning.

- Potensielle mål
Andre potensielle mål i Storbritannia for russiske hemmelige tjenester er oligarken Boris Berezovsky og den tsjetsjenske dissidenten Akhmed Zakaev, ifølge The Telegraph.

- Jeg har visst at noe slikt kan skje med meg. De ønsker å eliminere meg før 2012 når Putin kommer tilbake til Kreml (som president). De må løse disse «problemene». Det er det de kaller oss, og det spiller ingen rolle hvor vi befinner oss, har Zakaev tidligere uttalt.

Berezovsky, som ble utsatt for et mislykket attentat i 2007, sier han stadig blir advart om planlagte attentater.

- Dette har jeg visst lenge, og det har vært flere forsøk på å drepe meg. Jeg var heldig. Jeg ble advart og er trygg.

- Potensielle mål i Norge?
- Finnes det potensielle mål i Norge som kan bli utsatt for attentat av russisk etterretning, Godzimirski?

- Det er bortimot 5000 tidligere russiske statsborgere som har fått lov å bosette seg i Norge. Noen av disse kan være i en utsatt posisjon, sier Godzimirski.

- Men jeg tror ikke at noen av dem er så viktige at de (Russland) vil risikere å ødelegge for seg selv i Norge. Til tross for en slik ordre, så må de trå varsomt. Det kan ha store konsekvenser. Vi har sett hvordan dette har ødelagt forholdet mellom Russland og Storbritannia. Det er først nå de begynner å snakke ordentlig sammen, sier Godzimirski.

- Hva tror du blir utfallet av Litvinenko-saken?

- Det er en vanskelig sak, og det finnes ikke en løsning som alle parter kan leve med. Det er umulig for Russland å utlevere Lugovoi, og da står denne saken i stampe. Alle er klar over hva som skjedde, men å finne en juridisk løsning er vanskelig, sier Godzimirski.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.