- Spionerer kanskje på egne borgere i Norge

Foto: Scanpix

Det bor 10.000 russere i Norge. - Noen av dem kan ha en agenda, mener Russland-ekspert.

05.07.10 18:31

I forrige uke avdekket amerikanske myndigheter en russisk spionring bestående av elleve tilsynelatende alminnelige, amerikanske borgere.

Les også: To spionmistenkte røper sin identitet

Ti av dem er pågrepet siktet for å ha operert som agenter for en annen stat, noe som bærer en strafferamme på fem års fengsel.

Den britiske journalisten og forfatteren Edward Lucas, som er ekspert på russisk etterretning, anslår at det finnes rundt 300 operative russiske agenter i Storbritannia.

- Jeg tror det som interesserer dem er ting som hva slags utenrikspolitikk som vil bli ført av regjeringen til Cameron og Clegg, sier han til Sky News.

Lucas har blant annet forfattet bøker om russisk spionvirksomhet i kjølvannet av Sovjetunionens fall.

Flere ting som gjør Norge aktuell
Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski sier russerne også har stor interesse av å ha etterretningsagenter i Norge, men vil ikke spekulere på hvor mange operative agenter Russland eventuelt kan ha utplassert.

- Det er veldig vanskelig å si noe om. Først må man tenke på hvorfor det er viktig for Russland å sende folk hit. Det er flere ting som gjør Norge aktuell. Det at vi er naboer er ett moment. Også er Norge medlem i en forsvarsallianse (Nato) som Russland oppfatter som en sikkerhetspolitisk utfordring, men ikke som en trussel. Det andre momentet som gjør Norge viktig og interessant, er at Norge er et land som har ekspertise på en del felt som Russland også er interessert i, som gass og olje. Og det gjør Norge til et spennende land å se på, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Les også: Usikker fremtid for «spionbarna»
Les også: - Dette skader ikke forholdet

I tillegg påpeker Godzimirski at russerne kan ha interesse av å overvåke egne borgere som bor i Norge.

- Jeg vil si at det er sannsynlig at det er 5000 mennesker fra Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus som nå bor i Norge. Det er en viktig gruppe fordi de valgte å flykte fra en konflikt, og russerne kan mistenke at det er separatister som er i denne gruppen. Og det kan være at Russland vil skaffe seg kunnskap om dette miljøet, og russisk etterretning vil kanskje avdekke dette miljøet i Norge. Det kan også være et moment, sier Godzimirski.

Kan ha en agenda
Ifølge befolkningsstatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB) er det 10.603 personer med russisk statsborgerskap som bor i Norge.

- Denne gruppen er veldig sammensatt. Det er alt fra folk som flyttet fra Kaukasus til forretningsfolk og studenter. I tillegg er det mange kvinner og menn som har giftet seg med nordmenn, sier NUPI-forskeren.

- Jeg vil være veldig klar på at jeg ikke mistenker noen for at de har en utpost i Norge, men det er et spørsmål om statistikk. Hvis man har 15.000 personer i Norge som på en eller annen måte har tilknytning til Russland, så kan det være at noen av dem har en angende, sier han.

Godzimirski sier det er to typer russiske tjenester som driver med den slags type virksomhet.

- Det er den militære etterretningstjenesten GRU og den utenlandske etterretningstjenesten SVR, som er det russiske motstykket til CIA, sier han.

Avhopper drept
De spionmistenkte russerne i USA er ikke siktet for spionasje. Det skyldes at de ikke har videreformidlet gradert informasjon til Moskva. Formålet med deres aktivitet ser ut til å være informasjonssanking i det amerikanske samfunnslivet.

Høsten 2006 ble avhopperen og den tidligere FSB-agenten (tidligere KGB) Alexander Litvinenko forgiftet på en bar i London. Han ble dødssyk og døde etter noen ukers opphold på sykehus. Fra dødsleiet anklaget Litvinenko daværende president Vladimir Putin for å ha beordret russiske agenter til å gjennomføre forgiftningen.

Godzimirski utelukker ikke at Russland kan ha utplassert agenter rundt om i verden som kan være i stand til å gjennomføre slike attentater.

- Det er veldig vanskelig å si. Mye tyder på det. Historisk sett har de alltid hatt et slikt nettverk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.