RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sri Lanka mot krig

Sist oppdatert:
- Regjeringen i Sri Lanka skyver oss mot krig, hevder tamiltigrene. Torsdag møtte de fredsutsendingen Jon Hanssen-Bauer.

- Vi kan ikke bli med på samtalene i Genéve slik stemningen er nå. Regjeringen skaper en krigsaktig situasjon og skyver oss nærmere krig, sa LTTE-geriljaens politiske leder S.P. Thamilselvan etter et møte med den norske fredsutsendingen Jon Hanssen-Bauer torsdag ifølge Reuters.

Thamilselvan benektet at LTTE (Liberation Tigers of Elaam) har stått bak noe av volden de siste ukene, men hevdet at regjeringen var ansvarlig for flere drap på tamiler.

- Det er planlagt etnisk rensing fra regjeringens side. Skal vi være med i Genève, må situasjonen normaliseres. Folke har mistet tålmodigheten. Derfor skjer angrepene mot de militære, sa han.

- Jeg la vekt på alvoret i situasjonen, og at de må vise at de vil overholde våpenhvileavtalen. Det finnes ingen annen måte å løse denne konflikten på enn gjennom samtaler, sa han.

Transport
Etter planen skulle tamiltigrene og regjeringens forhandlere møtes til samtaler i Genève til uka. Tamiltigrene hevder at de må samle lederskapet sitt før møtene. For å få det til, er de avhengig av at den singalesiske hæren og marinen tillater transport til og fra fra de tamilkontrollerte områdene i nord og nordvest.

Blokkerer
I et brev til ambassadør Hans Brattskar forklarer Thamiselvan at regjeringen på Sri Lanka satte kjepper i hjulene for tamiltigrene før det planlagte møtet i Sveits til uka.

-Ved å blokkere mulighetene våre til å fly og forstyrre reisen sjøveien, er vi satt i en vanskelig situasjon som gjør det umulig å delta. Regjeringen vil gjøre alt for å hindre oss i å være med i Genéve, skriver Thamiselvan.

I påsken satte også tamilene bom for å delta. Spesialutsending Jon Hanssen-Bauer har imidlertid ikke gitt opp.

- Han fortsetter dialogen med partene - de srilankesiske myndighetene og LTTE - med sikte på å få partene til å møtes i Geneve så raskt som mulig, heter det i en pressemelding fra UD.

- Det er positivt at dialogen om å finne en dato for forhandlingene og et praktisk opplegg for LTTEs transportbehov fortsetter, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere