RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stå sammen med meg

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Jeg ber det franske folk, uansett opphav, tro eller politiske syn, om å stå sammen med meg om en ny fransk drøm, sa Sarkozy i seierstalen.

Jubelen runget i leiren til tidligere innenriksminister Nicolas Sarkozy da de første målingene viste at han fikk 29,6 prosent av stemmene.

Seier for demokratiet
- Jeg vil beskytte dere, sa han videre, og lovet å beskytte det franske folket mot vold og kriminalitet, utflagging av bedrifter og dårligere arbeidsforhold.

Sarkozy hyllet den rekordhøye valgdeltakelsen.

- Det franske folk har talt i kveld. Med så mange som stemte, er dette en seier for demokratiet, sa han videre.

Lettet Royal
Også i leiren til Ségolène Royals tilhengere var stemningen høy. Særlig lettet var sosialistene over å komme til finalerunden, og ikke bli danket slik de ble i 2002 – da Lionel Jospin ble danket ut av Le Pen.

Francois Bayrou fikk 18,6 prosents oppslutning, mens Jean-Marie Le Pen fikk 11 prosent i opptakten til presidentvalget.

Klar for annen runde
Nå starter kampen om stemmene til Bayrou og Le Pen.

Både Sarkozy og Royal vil nå i første omgang prøve med alle midler å overtale de som ikke stemte på dem om at de er den rette kandidaten i finalen.

6.mai møtes de to i annen runde av presidentvalget.

Jevnt løp
Valgresultatene lekket tidligere fra en rekke nettsteder og aviser i nabolandene Sveits og Belgia.

I henhold til fransk lov er det forbudt å kunngjøre valgdagsmålinger og foreløpige resultater før klokken 20 når de siste valglokalene stenger, selv om disse ofte er klare ved 18-tiden.

Myndighetene har kommet med sterke advarsler og truet med bøter på 75.000 euro mot dem som bryter sperrefristen, men utenlandske medier er ikke underlagt fransk lov.

Stort engasjement
Det politiske engasjementet i Frankrike har vist seg større enn på lang tid, og valgoppslutningen søndag var på rekordhøye 85 prosent.

I Seine-Saint-Denis, åstedet for de voldelige opptøyene i 2005, har valgregistreringen gått opp 8.5 prosent, mer enn dobbelt så mye som i resten av landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere