*Nettavisen* Nyheter.

- Stanser klatringen for i år

MISTET SØNNEN: Moren til den nepalske klatreren Ang Kaji Sherpa, en av de drepte i skredet på Mount Everest, sørger over tapet av sin sønn. Foto: Niranjan Shrestha (Ap)

Sherpaer i Nepal avslutter klatresesongen.

22.04.14 17:42

KATMANDU (NTB-AFP og Nettavisen): Nepalske fjellguider på Mount Everest innstiller klatresesongen for å hedre kolleger som omkom i snøskredet for en uke siden.

13 funnet omkommet

13 sherpaer er funnet omkommet etter skredet, mens tre fortsatt er savnet.

Se video av skredet lenger ned i saken.

– Vi hadde et langt møte denne ettermiddagen og vi har bestemt oss for å stanse klatringen i år for å hedre våre falne brødre. Alle sherpaene står sammen om det, sier Tulsi Gurung til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Klatrere omkom i skred på Mount Everest

Gurungs bror er blant de tre sherpaene som er savnet.

Noen av sherpaene har allerede forlatt basecampen nedenfor Mount Everest, mens andre vil bruke om lag en uke på å pakke utstyret.

Krav om bedre forsikringer

Etter ulykken har sherpaene reist krav om bedre forsikringsordninger fra regjeringen i Katmandu. Fristen var satt til neste mandag, og uten en avtale ville sherpaene trekke seg fra årets klatresesong. Nå ser det imidlertid ut til at beslutningen er tatt uansett.

Fakta

Skredulykken på Mount Everest

Flere høyt profilerte vestlige klatrere reiste tirsdag til Katmandu i et forsøk på å løse krisen.

Sherpaer tjener mellom 15.000 og 30.000 kroner i løpet av en sesong, men forsikringene er nesten alltid for dårlige til å dekke tap når ulykken er ute.

Les også: Norske Hanne (41) var på vei opp Everest, men måtte snu

"Ulykken alle har fryktet"

Den norske klatreren og forretningsmannen Runar Vatne (39) var en av dem som befant seg i base camp da skredet gikk.

"Tragisk dag på Mt Everest. Kl 0600 i dag tidlig skjedde den ulykken alle har fryktet skulle komme en dag. Nesten øverst i breen sett midt i bilde hadde det gått et ras som hadde ødelagt et par stiger. Dermed hopet det seg opp en gruppe med sherpaer som ble tatt av et større ras nummer to", skrev han på sin blogg.

Klikk på bildet for å forstørre.

OVER ISEN: På dette arkivbildet fra mai 2003 ser vi klatrere i ferd med å passere Khumbu-breen nær base camp på Mount Everest. Foto: Gurinder Osan (Ap)


VIDEO: En ny video viser det dødelige skredet på Mount Everest i påsken.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag