RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Steinet likevel

Sist oppdatert:
Iran avlyste steiningen da Norge protesterte. Nå kan straffen ha blitt gjennomført i stillhet.

I juni avlyste iranske myndigheter den planlagte steiningen av 43 år gamle Mokarrameh Ebrahimi og mannen hun har et 11 år gammelt barn med etter internasjonalt press med Norge i spissen.

Nå kan steiningen av mannen, som ifølge nye opplysninger heter Jafar Kiyani og er 47 år gammel, ha blitt gjennomført etter at de internasjonale protestene dabbet av.

Den iranske reformavisa E'temad-e Melli melder i dag at steiningsdommen for en mann i Takestan ble utført torsdag morgen, til tross for at dommen tidligere var blitt stoppet i rettssystemet.

- Steinet på torsdag
Menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam sier til Nettavisen at hans kilder i Iran opplyser at Kiyani ble steinet sist torsdag.

- Den ble gjennomført sist torsdag klokka 11, i landsbyen Aghche Kand utenfor Takestan. Steiningen var offentlig, men det var flest personer fra domstolssystemet og myndighetene som deltok, sier Amiry-Moghaddam.

Amnesty International Norge, som engasjerte seg da Mokarrameh-saken var framme forrige gang, har foreløpig bare opplysninger fra Mahmood Amiry-Moghaddam og hans iranske menneskerettighetsnettverk å forholde seg til.

- Men det er grunn til å frykte at dette kan ha skjedd, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty til Nettavisen. Nå skal Amnesty gjennomføre sin egen undersøkelse av saken.

Amnesty sjekker
- Når våre folk på hovedkontoret i London kommer på jobb mandag formiddag, vil vi få sjekket dette bedre. De har gode kontakter i Iran, sier Egenæs, som selv hørte om den mulige steiningen søndag kveld.

Mahmood Amiry-Moghaddam bekymrer seg nå for Mokarrameh Ebrahimi, kvinnen som skal ha hatt et utenomekteskapelig forhold til Jafar Keyiani.

- Vi er svært bekymrede for Mokarrameh. Nå må norske myndigheter legge press på Iran til å stanse steining for alltid, ikke bare utsette det midlertidig, sier Amiry-Moghaddam.

Ifølge aktivisten er det viktig å sette hardt mot hardt for å tvinge det iranske regimet til å bedre menneskerettighetenes kår i landet.

- Iran opplever at menneskerettighetsbrudd ikke fører til praktiske konsekvenser for forholdet til EU og Norge. Derfor skjer dette igjen, sier han.

UD: - Alvorlig
Også i Utenriksdepartementet jobbes det mandag med å få bekreftet hvorvidt meldingene fra Iran er korrekte. Den norske ambassaden i Teheran er i ferd med å undersøkte saken for UD, som tar saken svært alvorlig.

- Men vi kan ikke foreta oss noe bare ut fra en pressemelding. Først må vi undersøke om opplysningene er korrekte, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere