- «Stenger» Mt. Everest

Kina nekter utlendinger å klatre til topps i nordveggen, ifølge ubekreftede meldinger.

MountEverest.net er et av nettstedene som natt til i dag la ut meldinger om at kinesiske myndigheter nå har bestemt seg: I vår blir den berømte og beryktede nordveggen stengt for utenlandske ekspedisjoner.

Ifølge meldingene skal den klassiske ruta til toppen kun være åpen for kinesere – og det er da snakk om ekspedisjonen som skal bringe OL-fakkelen til topps.

Beijing skal som kjent arrangere sommer-OL i år.

Meldingene om stenging er så langt ikke bekreftet fra offisielt hold, men flere grupper av guider skal ha mottatt meldingen om at de ikke får løyve til å klatre nordveggen i år.

MountEverest.net regnes i klatremiljøet som en etterrettelig kilde når det gjelder nyheter om verdens høyeste fjell.

- Press på Nepal
Ifølge de ubekreftede meldingene skal Kina også ha lagt tungt press på Nepal for å stenge tilgangen til fjellets sørside.

Bakgrunnen skal være frykt for at utenlandske klatrere skal ha med seg «Fritt Tibet»-bannere opp til toppen samme dag som den kinesiske OL-ekspedisjonen skal til topps.

Det er ikke satt noen dato for når OL-flammen skal plantes på toppen av Mount Everest. På nær 9000 meters høyde er det været, og ikke regjeringer og arrangementskomiteer, som avgjør når det lar seg gjøre å klatre helt opp.

Flere norske
Hovedsesongen for klatring på Mount Everest er i mai. Deretter overtar monsunen, og den gjør det normalt umulig å ta seg til topps.

I fjor forsøkte flere norske ekspedisjoner seg på nordveggen av Mount Everest. Blant dem som kom seg til topps, var Acta-sjef Simen Mørdre.

Cato Zahl Pedersen måtte gi seg 200 meter fra toppen. Også han klatret nordveggen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.