Gå til sidens hovedinnhold

- «Stenger» Mt. Everest

Kina nekter utlendinger å klatre til topps i nordveggen, ifølge ubekreftede meldinger.

MountEverest.net er et av nettstedene som natt til i dag la ut meldinger om at kinesiske myndigheter nå har bestemt seg: I vår blir den berømte og beryktede nordveggen stengt for utenlandske ekspedisjoner.

Ifølge meldingene skal den klassiske ruta til toppen kun være åpen for kinesere – og det er da snakk om ekspedisjonen som skal bringe OL-fakkelen til topps.

Beijing skal som kjent arrangere sommer-OL i år.

Meldingene om stenging er så langt ikke bekreftet fra offisielt hold, men flere grupper av guider skal ha mottatt meldingen om at de ikke får løyve til å klatre nordveggen i år.

MountEverest.net regnes i klatremiljøet som en etterrettelig kilde når det gjelder nyheter om verdens høyeste fjell.

- Press på Nepal
Ifølge de ubekreftede meldingene skal Kina også ha lagt tungt press på Nepal for å stenge tilgangen til fjellets sørside.

Bakgrunnen skal være frykt for at utenlandske klatrere skal ha med seg «Fritt Tibet»-bannere opp til toppen samme dag som den kinesiske OL-ekspedisjonen skal til topps.

Det er ikke satt noen dato for når OL-flammen skal plantes på toppen av Mount Everest. På nær 9000 meters høyde er det været, og ikke regjeringer og arrangementskomiteer, som avgjør når det lar seg gjøre å klatre helt opp.

Flere norske
Hovedsesongen for klatring på Mount Everest er i mai. Deretter overtar monsunen, og den gjør det normalt umulig å ta seg til topps.

I fjor forsøkte flere norske ekspedisjoner seg på nordveggen av Mount Everest. Blant dem som kom seg til topps, var Acta-sjef Simen Mørdre.

Cato Zahl Pedersen måtte gi seg 200 meter fra toppen. Også han klatret nordveggen.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg