*Nettavisen* Nyheter.

- Stengte dørene i brennende supermarked

Brannmenn leter etter ofre i ruinene etter supermarkedet utenfor Asuncion i Paraguay søndag. Foto: AFP/Scanpix

Vekterne stengte dørene for å hindre at kundene kom seg ut av et brennende supermarked uten å betale, forteller overlevende. Minst 296 mennesker omkom.

02.08.04 11:48

Rosa Resquín forteller at hun hørte noen rope til vekterne at de skulle lukke utgangsdørene etter at det ble hørt en kraftig eksplosjon og brannen begynte søndag formiddag.

«Lukk dørene, lukk dørene. Ingen slipper ut uten å betale,» sa Resquín at vekterne ropte. Hun slapp ut av supermarkedet som ved et mirakel.

En annen overlevende, 23 år gamle Juan Morinigo, sa at det begynte å regne ild over ham mens han sto i kassa og betalte. Han kom seg så vidt ut før utgangsdørene ble stengt.

- Etter det kom ingen flere seg ut, sa han.

En av brannmennene fortalte at vekterne til og med skjøt mot brannmannskaper som forsøkte å sprenge de stengte dørene for å redde dem som var innesperret i branninfernoet.

Eieren av kjøpesenteret der supermarkedet befant seg, Juan Pio Paiva, er tatt i forvaring og blir siktet for drap for å ha gitt ordre om å stenge dørene.

Over 300 døde
Minst 296 mennesker mistet livet og over 300 ble skadd i brannen, opplyste politisjef Santiago Velazco mandag. Tilstanden for mange av de skadde er alvorlig, og det ventes at dødstallet stiger ytterligere.

Brannmannskapene forteller at de fleste døde av kullosforgiftning og kunne ha vært reddet om de var blitt sluppet ut.

Det var over 700 mennesker i supermarkedet Ycua Bolaños i utkanten av Asunción da brannen begynte søndag formiddag.

Årsaken til ulykken er ukjent, men tjenestemenn meldte om en eksplosjon i gassbeholdere på et hurtigmatkjøkken i kjøpesenteret sekunder før brannen startet. Brannen spredte seg raskt, også til parkeringshuset under kjøpesenteret, og taket raste sammen.

Myndighetene i Paraguay, et av Sør-Amerikas fattigste land, kaller brannen den verste tragedien i landet siden krigen mot Bolivia på 1930-tallet, da flere tusen mennesker ble drept.

Kaotisk
Det utspant seg kaotiske scener da redningsarbeidere bar døde og stygt forbrente overlevende ut av de brennende ruinene.

Mange av de forkullede likene ble samlet sammen i et diskotek ved siden av bygningen som ble rammet av brannen. De fleste av de døde var kvinner og barn, og det utspant seg hjerteskjærende scener blant de mange som hadde mistet sine kjære i brannen.

- Det finnes ikke ord for dette, sa Orlando Correa etter å ha identifisert liket til sin seks måneder gamle nevø. Han fortsatte å lete etter sin søster i diskoteket, hvor de døde lå i lange rekker.

Mange døde i bilene sine da brannen feide gjennom parkeringshuset i kjelleren. Brannmannskapene forteller at de fant døde som ennå holdt tett rundt hverandre, blant dem en mor som holdt rundt barnet sitt.

Overgår kapasiteten
Flere titall sykebiler og brannbiler kom til ulykkesstedet, og det virket som katastrofen var større enn det fattige landets beredskapsstyrker kunne håndtere.

På TV ble det vist bilder av brannmenn som fortvilet prøvde å tette hull i brannslangene med støvlene sine, og mediene appellerte til befolkningen om å donere grunnleggende utstyr som hansker til byens sykehus.

Argentinske leger og redningsarbeidere fra provinsen Formosa kom over grensen til Paraguay for å bistå under redningsarbeidet. Argentina har også sendt et Hercules-fly med medisinsk utstyr.

Paraguays president Nicanor Duarte oppfordret private sykehus til å ta seg av noen av de skadde fordi de offentlige sykehusene ikke har tilstrekkelig kapasitet.

- Dette er et smertefullt øyeblikk. Politiet og brannmannskaper arbeider for å redusere omfanget av denne katastrofen, sa presidenten, ifølge nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.