- Stille tsunami utsletter en generasjon

Røde Kors og Røde Halvmåne sier hiv og aids er en «stille tsunami» som rammer en hel generasjon av afrikanske barn. Nå ber de verden igjen rette oppmerksomheten mot denne katastrofen.

15.06.05 15:10

Røde Kors lanserte onsdag en kampanje for å hjelpe millioner av foreldreløse og hiv/aids-rammede barn og advarte samtidig mot en «stille tsunami» som er i ferd med å utslette en hel generasjon.

Røde Kors og Røde Halvmåne anslår at 12,4 millioner afrikanske barn har mistet en eller begge foreldre til aids og at dette tallet kan stige til det dobbelte innen 2010.

Andre barn må ta vare på sine syke foreldre som ikke lenger er i stand til å forsørge familien. Dermed mister de også muligheten til å ta utdanning og gjør dem mer sårbare i forhold til misbruk og prostitusjon.

- En stille tsunami skyller vekk en hel generasjon og etterlater millioner av barn i fare, uttalte Emma Kundishora fra Zimbabwes Røde Kors i en uttalelse.

Hjelpearbeidere klager over synkende støtte for ulike hjelpeprogrammer i Afrika etter den verdensomfattende dugnaden for å hjelpe tsunamiofrene etter katastrofen i Det indiske hav 26. desember i fjor. Tsunami-katastrofen utløste milliarder av dollar til hjelpetiltak fra myndigheter og privatpersoner, men tørket samtidig ut pengestrømmen til andre hjelpetrengende.

Kampanjen favner 10 land i det sørlige Afrika og tar sikte på å trappe opp hiv og aids-beskyttende tiltak samt gi hjelp og støtte til barna som er rammet av denne epidemien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.