RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stjal 2,5 milliarder

Indonesias eksdiktator
Indonesias eksdiktator (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kravet mot denne verstingen overgår de aller fleste.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Indonesisk påtalemyndighet leverte mandag inn en stevning mot den tidligere indonesiske diktatoren Suharto, der de krever voksne1,54 milliarder dollar. Dette skal gjenspeile penger som Suharto stjal under sitt lederskap samt erstatning, ifølge AP.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er ikke en kriminalsak mot korrupsjon, men et sivilt søksmål. Vi vil bare ha pengene tilbake. De kan bli brukt til utviklingen av dette landet, sier aktor Dachamer Munthe, ifølge nyhetsbyrået.

Kreves for ni milliarder
Rettsdokumentene viser at Suharto, 86 år, kreves for 441 millioner dollar - 2,5 milliarder norske kroner - som han angivelig skal ha tilranet seg under sine 32 år ved makten, samt ytterligere 1,1 milliarder dollar i erstatning. Dermed er kravet mot den avdankede lederen på svimlende ni milliarder norske kroner.

Pengene som Suharto stjal skal angivelig ha blitt kanalisert fra landets sentralbank via statlig eide banker til fondet Yayasan Supersemar som Suharto selv hadde kontroll over. Da fondet ble opprettet ble det sagt at det var for å finansiere utdannelser til flinke indonesiere, men pengene skal absolutt ikke ha gått til det.

Suhartos forsvarere mener at anklagene kun er rettet mot å få Suharto inn i rettsapparatet og at søksmålet er feilaktig ettersom Suharto ikke lenger har noe med fondet å gjøre.

Tatt for underslag
Men saken gjør også at myndighetene i landet nå kan begynne å finne ut hva som skjedde med flere titalls milliarder dollar som forsvant under hans regime. En dommer skal nå avgjøre om det er et godt nok grunnlag til å fortsette med saken, ifølge AP.

Indonesias rettsapparat er velkjent for høy andel korrupsjon, dårlig utdannede ansatte og svake finansielle muskler.

Suharto var leder for Indonesia til 1998 da opprør og studentopptøyer landet rundt sendte han på flukt. I 2000 ble han anklaget for å ha underslått 600 millioner dollar, men han viste seg aldri i rettsapparatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere