*Nettavisen* Nyheter.

- Stjeler organer fra nyfødte

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

På mystisk vis har nyfødte barn gjennom en årrekke forsvunnet sporløst fra sykehuset i Kharkiv.

27.08.05 12:39

En utsending fra Europarådet reiser neste uke til Ukraina for å innlede sin egen etterforskning av de mystiske forsvinningene, melder AP.

Ruth-Gaby Vermot-Mangold skal blant annet gå gjennom medieoppslag etter at to nyfødte babyer forsvant fra et sykehus byen Kharkiv i 2002.

Vitale organer fjernet
På sykehusets søppeldynge ble det senere funnet flere fostre og døde nyfødte. Flere av babyenes organer var blitt fjernet.

Ifølge legene ved sykehuset hadde spedbarna dødd av komplikasjoner, men foreldrene fikk aldri tilgang til de avdøde babyene, selv om de ba om det.

Tetiana Zakharova, som leder en gruppe aktivister som etterforsker beskyldningene mot sykehuset, frykter at så mange som 300 nyfødte kan ha forsvunnet under lignende omstendigheter fra 2001 til 2003. Aktivistene mener babyenes organer kan ha blitt fjernet i vinnings hensikt.

- Vi har kjempet for rettferdighet i to og et halvt år, sier Zakharova. Ukrainske myndigheter har for lengst henlagt saken.

Lover samarbeidsvilje
Sykehusdirektør Larisa Nazarenkothe i Kharkiv har hele tiden nektet for de alvorlige beskyldningene.

- Ingenting ble noensinne bevist, sier hun.

Under sitt opphold i Ukraina skal Vermot-Mangold selv besøke sykehuset. Hun skal også snakke med Zakharaova.

Landets president Viktor Yusjenko har forsikret at Ukraina vil samarbeide med EU i kampen mot trafficking, særlig av babyer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag