*Nettavisen* Nyheter.

- Stod bak 800.000 dødsfall

En tidligere oberst fra Rwanda er dømt til livsvarig fengsel for folkemordet i hjemlandet i 1994.

18.12.08 11:41

Nairobi (NTB-Reuters): – Oberst Bagosora er funnet skyldig i folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, kunngjorde FNs krigsforbryterdomstol for Rwanda (ICTR) torsdag.

Theoneste Bagosora anklages for å ha hatt ansvaret for nedslaktingen av om lag 800.000 tutsier og moderate hutuer i 1994. Nå venter livstid i fengsel.

Obersten er sett på som hjernen bak folkemordet. Theoneste Bagosora har kjørt sitt eget forsvar under FN-domstolen i Arusha i Tanzania.

Det var i oktober 1990 at den tutsi-dominerte Rwandas Patriotiske Front (RPF) angrep fra grenseområdene mellom Uganda og Rwanda. Høsten 1993 ble en fredsavtale underskrevet i Arusha i Tanzania mellom Juvenal Habyarimanas regime og RPF.

Da Habyarimana ble drept i april 1994, oppsto et maktvakum i Rwanda, og Arusha-avtalen opphørte. Det var i de neste hundre dagene at opp mot en million tutsier ble drept i et av de mest grusomme folkemord i moderne tid.

En fredsbevarende FN-styrke var på plass for å støtte Arusha-avtalen, men var ikke i stand til å forhindre folkemordet. I juli 1994 tok RPF militær kontroll over Kigali og fikk avsluttet massakrene.

RPFs militære leder, Paul Kagame ble etterhvert vise-president og senere president i Rwanda.

(Fakta: Wikipedia)

Klikk på bildet for å forstørre.

Hodeskallene til noen av ofrene fra folkemordet i 1994 er stilt opp på rekke og rad på et minnested i Ntarama. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag