*Nettavisen* Nyheter.

- Stolte av pappa

Saddam Husseins døtre så sin far hengt på fjernsyn. De er stolte av motet han viste bødlene.

30.12.06 14:32

Se ekstrasending på web-tv.

Døtrene hans, Raghd (38) og Rana (34), så farens siste øyeblikk på fjernsyn. Den tidligere irakiske presidenten nektet å ta på seg hette da han ble hengt. Han ville se sine bødler i ansiktet.

- De var stolte over at så på sine bødler uten å blunke, sier døtrenes talskvinne til Reuters.

- De ber om at hans sjel må få hvile i fred. De var rolige og så bildene med mot og tro, sier talskvinnen, Rasha Oudeh.

De to kvinnene satt hjemme hos seg selv med sine barn da de hørte nyhetene om Saddams henrettelse på fjernsyn. Begge to er i eksil i Jordan. De to har bedt om farens lik blir begravd i Jemen inntil Irak er frigjort .

Deres to brødre, Uday og Qusay, ble drept av amerikanske soldater i 2003. Også bildene av deres døde kropper ble vist på fjernsyn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AP

- Hørte nakken knekke

En liten gruppe med irakere, blant annet en representant for den irakiske statsministeren, ble fraktet til en bygning nord i Bagdad natt til lørdag og var vitne til at dommen ble opplest for Saddam Hussein, melder BBC.

Hva mener du? Var det riktig å henrette Saddam Hussein? Si din mening nederst i saken.

Saddam bar en kopi av Koranen og ønsket at den skulle bli overlevert til en venn av ham. Like før henrettelsen, siterte eksdiktatoren fra den hellige skriften.

- Det finnes ingen annen Gud enn Gud, og Mohammed er hans profet, var Saddams siste ord.

Deretter ble løkken plassert rundt nakken til den tidligere presidenten og fallemmen ble utløst. Etter noen få minutter var eksdiktatoren erklært død.

- Vi hørte at nakken hans knakk, sa Sami al-Askari, en høytstående politiker i Irak som var tilstede under henrettelsen, til Reuters.

- Det skjedde veldig raskt. Han døde med en gang, la han til.

- Virket rolig
- Han virket veldig rolig. Han skalv ikke, sa et annet vitne til nyhetsbyrået.

Ifølge CNN skal flere av de som var til stede under henrettelsen ha danset rundt liket av Saddam Hussein.

Nyheten om Saddams henrettelse ble offentliggjort på irakisk TV litt over kl. 04.00 norsk tid ledsaget med patriotisk musikk og bilder som viste nasjonale monumenter. Det er forventet at filmopptak av henrettelsen etter hvert vil bli offentliggjort som et endelig bevis på at Saddam ble henrettet.

Både TV 2 og NRK har varslet at de vil avstå fra å kringkaste henrettelsen i sin helhet.

Amnesty International Norge mener henrettelsen av Saddam markerer en kortsiktig hevn, som vil kunne ødelegge for Irak i lang tid framover.

Den norske regjeringen frykter på sin side at hengningen vil kunne intensivere den pågående konflikten mellom sjia- og sunnimuslimer i Irak, og at Saddam vil få et svært uheldig martyrstempel.

Hva mener du? Var det riktig å henrette Saddam Hussein?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.