Gå til sidens hovedinnhold

- Stoltenberg fremstår som ganske stiv og kjedelig

NATO-toppmøte:

- Han tok over i den verst tenkelige perioden, sier ekspert.

Fredag og lørdag leder Jens Stoltenberg sitt første NATO-toppmøte i Warszawa, snart to år etter at han ble generalsekretær.

- Han har tatt over NATO i den verst tenkelige perioden. Omfanget på utfordringene NATO står overfor skiftet dramatisk fra den dagen han takket ja til jobben, til dagen han tiltrådte, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO til Nettavisen.

Les også: Norge sender soldater til Øst-Europa

- Han er ekstremt forsiktig

Ifølge Harpviken fyller Stoltenberg toppsjefrollen helt annerledes enn sin forgjenger, Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

- Han har opplagt lagt vekt på å markere seg som annerledes enn sin forgjenger. Anders Fogh Rasmussen var frittalende. Han kunne til tider framstå som ganske krigshisserk, og han endte også opp i konflikt med mange sentrale ledere innenfor alliansen på grunn av det, sier han.

Han tror Stoltenberg har tatt lærdom av Fogh Rasmussens væremåte.

- Dette er nok noe som Stoltenberg har tatt innover seg, og har valgt å markere en kraftig kontrast til den skikkelsen Fogh Rasmussen var. Det gjør at Stoltenberg er blitt ekstremt forsiktig, sier Harpviken, og legger til:

- Mange sier han er mer sekretær enn general, og at hans forgjenger var mer general enn sekretær.

Les også: Stoltenberg: - Vi ønsker ikke en kald krig og nytt våpenkappløp

- Fremstår som stiv

Harpviken karakteriserer Stoltenberg rett og slett som litt stiv i formen.

- Stoltenberg er meget forsiktig med det han sier offentlig. Han forholder seg nesten utelukkende til ferdigskrevne manuskript, og fremstår da både som ganske stiv og ganske kjedelig, sier han til Nettavisen.

Han mener likevel at hans rolige framtreden er viktig i den situasjonen verden nå står i.

- Jeg tror vi må forstå det i at situasjonen er såpass mye vanskeligere. Såkalte terskel-intervjuer som Stoltenberg gjør når han ankommer NATO-toppmøtet i Warszawa, er raskere ute i russiske medier enn i de vestlige. Alt Stoltenberg sier blir saumfart av russiske medier. Dermed er det ekstremt viktig å være nøktern i kommunikasjonen, sier Harpviken, og fortsetter:

- Jeg vil si det er en veldig positiv kontrast til hans forgjenger. Det siste man trenger nå er noen som ikke tar kommunikasjon på alvor og tillater seg å improvisere og barske seg, sier han.

Les også: Stoltenberg beklager NATOs økte relevans

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Relativt dramatisk

Direktøren viser til at Stoltenberg har vært konsekvent på viktigheten av å opprettholde en dialog med Russland.

- Bare det at han sier at det går an å snakke med dem, er viktig, påpeker Harpviken, som tror det blir ekstra viktig etter NATO-møtet.

- Det som kommer til å bli vedtatt på NATO-toppmøtet, er å plassere fire bataljoner i land som grenser til Russland. Det er jo en relativt dramatisk avgjørelse, og strekker avtalen med Russland om å ikke ha styrker i et naboland, til bristepunktet. Det er ganske opplagt at det vil adstedkomme en reaksjon fra Russlands side, sier han, og konstaterer:

- Det er vel egentlig det viktigste NATO-toppmøtet i nyere historie.

Les også: Thorvald Stoltenberg 85 år: - Jeg kjenner blodet boble

Bundt: - Han er tilbaketrukket

Også generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité, mener Stoltenberg oppleves som tilbaketrukket.

- I den innledende fasen skapte han en helt annen atmosfære enn forgjengeren, med en mer åpen samtale og lyttende form for lederskap. Inntrykket er nok litt endret. Nå blir han oppfattet som litt tilbaketrukket og litt stiv i formen, sier generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité, til Aftenposten.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett