*Nettavisen* Nyheter.

- Stopp, vær så snill å stopp!

GAZASTRIPEN: Den snart tre uker lange voldelige konflikten har kostet minst 1.061 palestinere mistet livet. De fleste av dem var sivile. Bildet viser eksplosjonen etter et israelsk angrep nord på Gazastripen lørdag morgen, før våpenhvilen trådte i kraft. Foto: Ronen Zvulun (Reuters)

Paven bønnfaller Hamas og Israel om å stanse blodbadet.

27.07.14 21:54

ROMA/JERUSALEM (NTB-AFP-Reuters): Pave Frans bønnfaller Hamas og Israel om å sette en stopper for blodbadet i Gaza.

I den snart tre uker lange voldelige konflikten har minst 1.061 palestinere mistet livet. De fleste av dem var sivile. Ifølge UNICEF har 218 palestinske barn blitt drept i angrepene.

– Stopp, vær så snill å stopp! Jeg ber dere med hele mitt hjerte, sa pave Frans under sin ukentlige Angelus-bønn på Petersplassen i Roma søndag.

- Bryter våpenhvilen

Hamas hevder de har lagt ned våpnene på nytt i 24 timer. Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklager palestinerne for å bryte sin egen våpenhvile.

Klikk på bildet for å forstørre.

BER OM FRED: - Jeg ber dere med hele mitt hjerte, sa pave Frans under sin ukentlige Angelus-bønn på Petersplassen i Roma søndag. Foto: Andreas Solaro (Afp)

I et intervju med CNN sier Netanyahu at Hamas fortsetter å skyte raketter mot Israel til tross for at den palestinskerklærte våpenhvilen skulle starte klokka 14 lokal tid (klokken 13 norsk tid).

11 raketter har truffet Israel i løpet av de første to timene etter at den nye våpenhvilen til Hamas trådte i kraft, ifølge israelske myndigheter. Det er ikke meldt om nye sårede i Israel.

Netanyahu avviser det palestinske tilbudet om våpenhvile og er tydelig på at den israelske operasjonen med ødelegging av det palestinske nettverket av tunneler og rakettlagre i Gaza vil fortsette.

Humanitær pause

– Ikke engang Hamas aksepterer sin egen våpenhvile, de fyrer av raketter fortsatt, sier statsministeren, som mener fredsplanen foreslått av Egypt, som ikke aksepteres av Hamas, er den eneste mulige løsningen på konflikten.

Heller ikke den jevne israeler støtter forlengelsen av våpenhvile. I en undersøkelse svarer 86,5 prosent av de spurte at de ikke ønsker noen våpenhvile under de nåværende omstendighetene.

Det var kort tid etter at Israel varslet nye angrep mot Gazastripen søndag formiddag at Hamas erklærte ønsket om nok en våpenhvile.

– Som reaksjon på FNs krav om å ta hensyn til vårt folk og situasjonen under feiringen av id al-fitr, har motstandsgruppene blitt enige om en humanitær pause i 24 timer. Den starter klokken 14 lokal tid, skriver Hamas' talsperson Sami Abu Zuhri.

Klikk på bildet for å forstørre.

BABY OVERLEVDE: Den palestinske jenta Shayma Shiekh al-Eid ligger i en inkubator etter at legene forløste henne fra moren som ble drept i et israelsk angrep i Khan Younis sør på Gazastripen, ifølge sykehusets talsperson. Foto: Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)


Nye angrep

Kort tid etter advarsel om nye israelske angrep ble det meldt om tre drepte palestinere og ytterligere seks ble drept få timer etter.

– To ble drept ved grensen, sentralt på Gazastripen. Tredjemann ble drept nær Khan Yunis, sør i området, opplyser den palestinske helsemyndighetens talsperson Ashraf al-Qudra kort tid etter at angrepene startet.

– På grunn av Hamas' stadige rakettangrep, tross avtalen om en humanitær åpning av hensyn til den sivile befolkningen i Gaza, vil vi gjenoppta våre aktiviteter i lufta, på sjøen og på bakken, sa det israelske militæret (IDF) i en erklæring klokken 9.15 norsk tid.

Innebyggere meldte om lyden av tung bombing øst i Gaza by straks etter at erklæringen kom.

Ifølge DPA skal 13 palestinere være drept i angrepene så langt søndag.

Flere tunneler

Det israelske forsvaret har gjentatte ganger bedt sivilbefolkningen unngå områder der det er angrep.

– På grunn av brudd på den humanitære avtalen, fortsetter nå hæren sin offensiv, sa Peter Lerner, talsperson for den israelske hæren, i en erklæring søndag morgen.

Han legger til at det er blitt funnet flere tunneler og pågrepet medlemmer av Hamas inne på Gazastripen i løpet av natten.

Al-Qassam-brigadene, den væpnede grenen av Hamas-organisasjonen, opplyser at de avfyrte Grad-missiler mot den sørlige byen Ashod og en M75-missil mot Tel Aviv. Al-Quds-grenen, som er tilknyttet organisasjonen Islamsk jihad, tok også på seg ansvaret for flere angrep søndag.

Israel hadde lørdag kveld erklært en ensidig humanitær 24-timers våpenhvile, tross raketter fra Hamas.


Avviser skyld for skoledrap

Det israelske forsvaret bekrefter at de skjøt en granat inn i en FN-skole i Gaza torsdag, der flere hundre palestinere søkte tilflukt. Men de avviser å ha drept noen.

15 palestinske flyktninger drept og 200 såret da skolen de søkte tilflukt i, ble beskutt. Israelske militære kjempet mot Hamas ikke langt unna og lovet å etterforske hendelsen etter at tragedien inntraff. En egen etterforskningsgruppe frikjenner Israel denne gangen.

Talsmann oberstløytnant Peter Lerner opplyser at militante i nærheten av skolen skjøt granater og raketter mot israelske styrker. Han sier «en granat på avveie» havnet i skolegården på den nevnte FN-skolen i Beit Hanoun.

- Skolegården var tom

– Da dette skjedde var skolegården tom for folk, sier han.

– Vi avviser alle anklager om at personer ble drept på skolen som følge av israelsk operasjonell aktivitet, legger Lerner til.

Lerner mener at ofrene kan ha blitt såret i andre kamper i området og så flyttet til FN-skolen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag