*Nettavisen* Nyheter.

- Stopp volden nå

De siste dagenes kraftige etniske sammenstøt i Kosovo er et stort tilbakeskritt for provinsens ønske om uavhengighet fra Serbia. Det sier meldemmer i FNs sikkerhetsråd etter et hastemøte torsdag.

- De siste hendelsene har understreket hvor skrøpelig strukturene og samarbeidet i Kosovo er. Det viser at til tross for fremgangen vi har hatt siden 1999, har vi ikke kommet langt nok, sa FNs generalsekretær Kofi Annan.

Hastemøtet var sammenkalt etter forespørsel fra myndighetene i Serbia og Montenegro. Utenriksministeren i Serbia og Montenegro, Goran Svilanovic, hadde reist til New York for å delta i møtet. Hans budskap til FN-lederne var at volden de siste dagene viser verden at lederne i Kosovo "ignorerer ansvaret som kommer med makten".

- Stopp volden
Mens ledende albanske politikere i Kosovo har sagt at veien til ro i provinsen er å gi Kosovo uavhengighet, har FN lenge stått fast på at fred og et multietnisk demokrati er et krav før man kan ta noen avgjørelse på det spørsmålet.

- En avgjørelse om Kosovos fremtid kan ikke bli presset frem gjennom vold, sa USAs viseambassadør til FN, James Cunningham til Sikkerhetsrådet.

Han hadde isntruks fra de amerikanske myndighetene om å overbringe "en appell til lederne i Kosovo om at de må forstå at et totalt opphør av vold er en forutsetning for at en avgjørelse om Kosovos fremtid kan tas."

- Det er for tidlig å konkludere på hvordan denne volden har satt prosessen med å få på plass demokratiske prosesser, sa Tysklands utenriksminister Joschka Fischer i sitt innlegg i Sikkerhetsrådet.

- Bare ved å fokusere på å få iverksatt disse prosessene kan Kosovo legge disse stygge hendelsene bak seg og igjen begynne å gjøre fremskritt i sitt forhold til Europa, understreket han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag