*Nettavisen* Nyheter.

- Støre bør møte oss

Utenriksminister Jonas Gahr Stør bør snakke med meg, sier palestinske Ibrahim (12) til Nettavisen.

07.08.07 16:18

RAMALLAH/OSLO (Nettavisen): - Ibrahim (12) år og Mossa (14) er gateselgere ved Qallandiya grensestasjon, som ligger rett ved muren som deler Vestbredden og Jerusalem. De forteller at de jobber for å hjelpe familien.

- Pappa får ikke lenger komme inn i Israel for å jobbe, og på Vestbredden er det vanskelig å få jobb. Det er nesten umulig å komme inn i Israel dersom man er over 18 år, sier Ibrahim til Nettavisen.

Det er om lag 25.000 mindreårige palestinske barn som arbeider for å hjelpe familien.

Guttene vet ikke hvem Norges utenriksminister er, men da Nettavisen forklarte at han hadde vært i landet for å snakke med politikerne, mente de begge at han heller burde snakke med vanlige folk på gata.

- Han bør snakke med vanlige palestinere, som meg, for å få vite hvordan politikken har rammet oss, sier Ibrahim og Mossa.

Støre er på besøk for å diskutere med palestinske politikere om giverlandsmøtet for palestinerne som skal holdes i New York i slutten av september. Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert møttes mandag i forrige uke for første gang i de palestinske områdene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte tirsdag palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat og den nye statsministeren Salam Fayyad i Ramallah.

- Palestinernes økonomiske situasjon, særlig i Gazastripen, må være et sentralt tema på giverlandsmøtet i september. Det er viktig at Israel gjør det mulig for oss å ha en normal økonomisk situasjon, sier Fayyad i en melding sendt til Nettavisen i etterkant av møtet med Støre.

- Vi vil be Norge om ikke å gi penger til palestinske ledere, sier flere palestinere som Nettavisen møtte i Ramallah på Vestbredden i helgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den israelske muren rundt Vestbredden Foto: SCANPIX/AP Photo/Muhammed Muheisen

- Livet her er ikke enkelt. Økonomien er svært dårlig. Vi har ingen fremtid. Vi ber Norge om at pengene som samles inn, ikke må gå til PLO eller palestinske myndigheter. Vi ønsker at giverlandene selv må komme hit og bygge fabrikker og industri slik folk kan få jobb her. De pengene Norge vil gi, kan brukes til å bygge mellom tre og fem fabrikker, eller åpne forretninger som folk kan jobbe i. Men å gi penger til de palestinske lederne er en dårlig idé, og vi har svært dårlig erfaring med det, sier Mazen Ibrahim til Nettavisen.

Den 23 år gamle jenta Samar sier til Nettavisen at palestinerne drømmer om noe bedre.

- Hvor er giverlandenes penger? Pengene går til noen få politikere og palestinske ledere. Hvorfor går ikke Norges utenriksminister ut på gata og snakker med vanlige folk? Vi trenger penger for å bygge infrastruktur, vann, veier, og vi trenger å skaffe jobber til folk. Norge ønsker å gi støtte for åpning av en skole for en artist i Ramallah. Er det dette palestinerne trenger i dag? Det hadde vært mye bedre dersom de brukte pengene på viktigere ting enn en artists akademi, når de fleste palestinerne har dårlig økonomi og fortsatt bor under okkupasjon, sier Samar til Nettavisen.

De fleste Nettavisen snakket med ønsket ikke å stå fram med verken fullt navn eller bilde.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Pengene går til noen få politikere og palestinske ledere, sier flere palestinere til Nettavisen. Foto: Ashraf al-Khadra/Nettavisen

- Vi kan ikke snakke åpent om hva vi mener. Det er få som har noen rettigheter her, og ingen har det spesielt bra. Det er bare politikerne og familiene deres som har det bra. Situasjonen mellom mange palestinere og sikkerhetsstyrkene er vanskelig, og den føles stadig verre, nærmest som en vulkan. Folk orker ikke leve lenge på denne måten, sier Firas som studere statsvitenskap, til Nettavisen

- Jeg kan ikke fortsette som student fordi jeg ikke har nok penger. Hvorfor etablerer ikke Norge og giverlandene et fond for å støtte palestinske studenter her? Palestinske politikere sender sine barn til utenlandske universitet, men vanlige palestinere har ikke råd til å fortsette å gå på universitetene her. Vi håper at giverlandene tenker på oss, sier Firas.

- Jeg er en 100 prosent ufør person, men får ingen hjelp eller støtte fra myndighetene her. Jeg selger klær på gaten for å få råd til mat. Hva skal jeg gjøre, sier Yusef til Nettavisen.

- Bryter loven
Belal Ali som er rådgiver for den palestinske nasjonalforsamlingen i Ramallah sier til Nettavisen at president Abbas fortsetter å bryte grunnloven.

- Nå har vi en fungerende regjering. Den tidligere Fayyad-regjeringen var en unntaksregjering. Presidenten forsetter å bygge regjeringen uten å følge grunnloven. Nasjonalforsamlingen har så langt mislykkes i å møtes for å godkjenne regjeringen fordi Fatah ikke har villet være med på møtet. Nå kan de gjøre det de vil, selv om det ikke er legitimt ifølge grunnloven, sier Belal til Nettavisen.

Ayman Daragma, som er en av Hamas representanter i Ramallah, sier at hovedårsaken til konflikten mellom Fatah og Hamas er sikkerhetsstyrkene.

- Alle uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner sier at 70 prosent av problemene i det palestinske området er på grunn av sikkerhetsstyrkene. Mange av organisasjonene sier at sikkerhetssituasjonen i Gaza er mye bedre enn i Ramallah. Jeg tror den beste løsningen i dag er at en uavhengig part kan komme inn og undersøke hva som har skjedd i Gaza. Det er sant at Hamas har gjort flere feil, men nå bør Fatah og Hamas snakke sammen. Det virker derimot ikke som om USA, Israel og deler av den vestlige verden ønsker dette, sier Daragma.

Abdullah Abdullah, en av Fatahs representanter i Nasjonalforsamlingen, sier at Fayyad-regjeringen er eneste mulighet for palestinerne.

- Fayyad-regjeringen arbeider med de vestlige landene for få tilbake pengene som palestinerne har blitt fratatt gjennom sanksjoner. Presidentene gjør alt for å gjøre livet bedre for palestinerne. Hamas har gjort et kupp i Gaza og de har en agenda som ikke passer oss, sier Abdullah.

Klikk på bildet for å forstørre.

Visepresident Hassan Khreisheh mener Abbas bryter loven når han har Salam Fayyad regjering. Foto: AP/Scanpix

Visepresident Hassan Khreisheh mener Abbas brøt loven da han dannet det som kalles en unntaksregjering i de palestinske områdene. Visepresident i den lovgivende palestinske forsamlingen ber Norge om å snakke åpent med de vestlige giverlandene.

- Jeg ber den norske regjeringen om å snakke åpent med giverlandene om situasjonen i Palestina. Vi trenger økonomisk hjelpe, men uten det politiske presset som skjer nå. Det er viktig at alle respekterer hva palestinerne bestemmer. Hvis vi får en palestinsk stat nå, trenge palestinerne ikke mer hjelp. Landet vårt er rik, men hovedproblemet er okkupasjonen, sier Khreisheh til Nettavisen

- Presidenten har rett til å oppløse regjeringen uten å gi noen grunn, men ifølge grunnloven kan ikke presidenten danne en unntaksregjering på den måten som er gjort nå. Grunnloven sier at først må nasjonalforsamlingen godkjenne regjeringen, så må den i ed i Ramallah på Vestbredden. Dette er et veldig klart brudd på grunnloven, sier Khreisheh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.