*Nettavisen* Nyheter.

- Støre gjør vondt verre

Islam-ekspert mener Jonas Gahr Støre og andre politikere gjør det bare verre når de opptrer i arabiske medier.

09.02.06 23:48

I løpet av den siste uka har utenriksminister Jonas Gahr Støre blitt intervjuet flere ganger på arabiske TV-stasjoner som Al-Jazeera og Al Arabyia. Her har han forsøkt å forklare det norske synet på Muhammed-tegningene.

I sine redegjørelser for Stortinget onsdag understreket både Støre og statsminister Jens Stoltenberg behovet for dialog på tvers av religionsskiller.

Islam-eksperten Diah Raswan mener forsøkene på å komme i dialog med muslimer om tegningene er fånyttes, fordi den norske holdningen til Muhammed-tegningene ikke blir forstått i muslimske land.

Diah Rashwan er forsker ved Al-Ahram-instituttet i Kairo og en av verdens ledende eksperter på islam og terrorisme.

Må si unnskyld
Han mener både Støre og Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen forsøk på å blidgjøre muslimer ved å opptre i arabiske medier har mislyktes.

- Hvis norske politikere og journalister snakker i arabiske medier på samme måte som de gjør i vestlige land, gjør de det bare verre. De må forstå at de snakker til andre kulturer, sier islameksperten og juristen Diah Raswan til TV 2 Nettavisen.

Norske politikere må enten må be om unnskyldning for at tegningene blir trykket, eller la være å si noe om dem, mener han.

- Hvis de ikke vil bruke ord som beklager eller unnskyld, er det bedre for dem at de ikke uttaler seg i arabiske medier, hevder Raswan.

Analfabeter
Raswan mener at de som har publisert tegningene er «analfabeter innen islam».

- De trenger opplæring. Muslimer mener vestlige land taler med to tunger. For eksempel kan ingen komme med kritiske bemerkninger om beskrivelsen av holocaust, men folk kan si hva som helst om islam.

Samtidig er han kritisk til at muslimer i Norge så langt har latt være å anmelde den kristne avisen Magazinet.

- Magazinet opptrådte rasisitisk og diskriminerende. I Norge finnes det lover mot det. Muslimer i Norge burde saksøkt avisen med en gang.

I forsvar
Statsminister Jens Stoltenberg tar sin egen utenriksminister i forsvar.

- Vi kan ikke si ting vi ikke mener. Men å la være å si noe ville være rart, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han mener forsøkene på å forklare det norske synet på Muhammed-tegningene fører fram.

- Det nytter. Det er jeg sikker på. Det understreket også Afghanistans president Hamid Karzai og andre jeg har snakket med, sier han.

Se redegjørelsen fra Stoltenberg på web-TV her

Les hele redegjørelsen til Stotenberg her (ekstern lenke)

Les hele redegjørelsen til Støre her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag