*Nettavisen* Nyheter.

- Støre like stor USA-venn som meg

- Hadde jeg sagt det utenriksministeren sier om forholdet til USA, hadde vi fått høre det fra SV, mener tidligere utenriksminister Jan Petersen.

09.02.06 15:26

I sin redegjørelse for Stortinget onsdag la Jonas Gahr Støre vekt på at norsk utenrikspolitikk vil ha tre hoveddeler: Å støtte utviklingen av en internasjonal rettsorden, å videreutvikle forholdet til USA og de andre nærmeste allierte, og å fremme fred og forsoning.

- Dette var ikke mange brudd med vår linje, for å si det forsiktig, sier Støres forgjenger, Jan Petersen, til TV 2 Nettavisen.

Petersen mener Støres understrekning av et godt forhold til USA er akkurat det samme som Bondevik-regjeringen la opp til.

- Den grunnleggende tenkningen de viderefører er åpenbar. Hadde jeg sagt det Støre sa om forholdet til USA, hadde SV hatt mye å si om det, hevder Petersen.

Besvergelse
Heller ikke Støres vektlegging på Nordområdene og europapolitikken representerer noe nytt, mener Petersen.

- I Nordområdene vil vi sikkert se en videreutvikling, men tenkningen er nøyaktig den samme. At europapolitikken skal bli mer aktiv, er en besvergelse. Jeg ser ikke noe særlig brudd med politikken vi la opp til, hevder Petersen.

FN operativ
SVs utenrikspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, mener det har skjedd store endringer i utenrikspolitikken siden Kjell Jan Petersen var utenriksminister.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

- Vi har trukket oss ut av de USA-støttede krigene, og gjort FN-operativ igjen, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at Norge har trukket seg ut av Irak, og ikke lenger deltar i den amerikansk-ledede Operasjon Enduring Freedom i Afghanistan.

Les hele Støres redegjørelse her

Jacobsen mener FN har fått lide fordi land og internasjonale organisasjoner er på leting etter nye oppgaver og posisjoner for å møte utviklingen i verden.

- Det har FN fått lide for. Nå er vi tilbake på sporet, sier han.

Forklaringsproblem
Jan Petersen mener SVs argument ikke holder.

- Støre har sagt at det er kapasitetsgrunner – og ikke en endring i forholdet til USA – som gjør at Norge trekker seg ut av Enduring Freedom. Han beflitter seg på å understreke det nære forholdet til nære allierte. Da velger jeg å stole på utenriksministeren. SV har vunnet fram i konklusjonen uten å begrunne standpunktet. Da har SV har et forklaringsproblem, hevder han.

Torsdag debatterte Stortinget Støres redegjørelsen.

- Med unntak av noen små avvik, fulgte Støre hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk. I så måte var dette en normalisering, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 Nettavisen.

Hamas
I løpet av debatten fremmet Fremskrittspartiet et forslag om at Norge må kreve at den framtidige regjeringen i de palestinske områdene må anerkjenne Israel og aktivt ta avstand fra vold og terror. Under parlamentsvalget i januar fikk den militante gruppen Hamas flertall.

Solberg avviser forslaget.

- Å fatte ensidige vedtak mot Hamas blir feil. Skal man vedta noe slikt, må det være balanse. Men i substans er vi enige i at Hamas må ta klar avstand fra selvmordsbombere og anerkjenne Israel, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag