*Nettavisen* Nyheter.

- Støre var hovedmålet

Foto: Harald Henden (Scanpix)

- Jonas Gahr Støre var hovedmålet, sier FNs generalsekretær om angrepet der Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept.

15.01.08 08:48

Thomassen mistet livet etter å ha blitt skutt flere ganger under terrorangrepet mot Serena Hotel i den afghanske hovedstaden Kabul. En ansatt i den norske Utenriksdepartementet ble hardt skadet i angrepet, og ytterligere seks personer mistet livet.

Under en pressebrief i New York sa FNs generalsekretær Ban Ki–Moon at den norske utenriksministeren var målet for terroristene fra Taliban, melder nyhetsbyrået AP.

- De bryr seg ikke om hvem eller hva. Dette er virkelig en alvorlig forbrytelse mot menneskeheten, sa Ban.

Les også: Dagbladet-journalist drept
Støre om angrepet: - Ble beordret ned på gulvet

Endrer ikke politikken
Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ikke å spekulere i om den norske delegasjonen var målet for det grusomme angrepet.

- Norske myndigheter har ikke noen informasjon som tilsier at vi kan bekrefte dette nå. Jeg ønsker ikke å spekulere i det, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen.

- Norge vil fortsette sitt militære og sivile engasjement. Denne hendelsen endrer ikke den politiske situasjonen. Vår politikk i Afghanistan påvirkes ikke av dette angrepet, slår Stoltenberg fast.

Den norske UD-ansatte som ble skadet i angrepet ble mandag kveld operert.

- Han er alvorlig skadet. Han er operert, og alle er opptatt av at det skal gå bra med ham. Jeg har snakket med både Støre og forsvarsministeren – vi har alle vært opptatt av at den UD-ansatte får den best mulig behandlingen ved sykehuset.

Taliban
Taliban var raskt ute og tok på seg skylden for angrepet mot hotellet der en stor norsk delegasjon fra UD var samlet, sammen med flere norske journalister. Talibans talsmann Salah Adin al-Ayoupi bekrefter overfor Nettavisen at Taliban sto bak det koordinerte angrepet i Kabul mandag.

Talsmannen sa imidlertid at Taliban ikke var kjent med at den norske utenriksministeren var til stede på hotellet, som regnes som de sikreste i Kabul og brukes av nesten alle diplomater som besøker den afghanske hovedstaden.

- Jeg kan bekrefte at den norske utenriksministeren ikke var hovedmålet, sier han til Nettavisen.

Les også: - Støre var ikke målet

Men han understreker at hotellet ofte gjester internasjonale delegasjoner, og at alle gjestene som er tilknyttet Nato var målet for aksjonen. Dette gjelder også den norske delegasjonen.

- Jeg vil også be Norge om å trekke sine styrker ut av Afghanistan, sier han.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag