RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AFP/Scanpix)

- Støre gjør en feil

Sist oppdatert:
- Det er feil av utenriksministeren ikke å besøke Gazastripen under hans besøk til Israel og de palestinske områdene, sier Kirsten Belck-Olsen i Norsk Folkehjelp.

GAZA/RAMALLAH (Nettavisen): Utenriksminister Jonas Gahr Støre er mandag og tirsdag i Israel og Vestbredden for samtaler med president Shimon Peres, utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak. Mandag kveld skal han møte Palestinas president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden. Tirsdag skal han også møte palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat og den nye statsministeren Salam Fayyad.

- Feil av Gahr Støre
Støre skal mandag ettermiddag besøke en israelsk bosetting, Sedrot ved Gazastripens grense, for å oppleve hvordan israelske bosettere lever med trusselen om raketter som avfyres fra militante palestinere i Gaza når Israel angriper der. Men Støre vil ikke dra til Gazastripen for å bli bedre kjent med palestinernes situasjon.

- Det er feil av utenriksminister Støre at han ikke besøker Gazastripen i sitt program. Gaza er et trygt sted nå. Dersom Norge vil fortsette å spille en rolle i Midtøsten og motivere Hamas og Fatah til å ta opp dialogen - bør han også besøke Gaza.

- Hvorfor har han valgt å isolere Gaza? Situasjonen er mye bedre og tryggere enn før. Folk her er irriterte på det som skjedde mellom Hamas og Fatah. Men nå leker barnefamilier ubekymret på stranden. Det er trygt for utlendinger her nå. Det er ikke lenger noen som blir kidnappet. Det er ikke bare jeg som sier dette. Det gjør også utenlandske representanter i FN, sier Kirsten Belck-Olsen til Nettavisen. Hun er stedlig representant for Norsk Folkehjelp på Gazastripen.

Kirsten kom tilbake til Gazastripen sist fredag etter at hun har vært på ferie i Norge.

Mot kollaps
Palestinerne på Gazastripen vet ikke hva som kommer til å skje i det neste månedene. Økonomien går svært dårlig, og analytikere advarer mot at 120.000 arbeidere kan miste jobben sin.

Kirsten Belck-Olsen mener ytringsfrihet blir begrenset i Gaza, akkurat som på Vestbredden i og med at mange palestinere og flere journalister ikke kan kritisere Hamas så åpent i Gazastripens gater, ei heller president Abbas, Salam Fayyads regjering eller Fatah-bevegelsen.

Les også:Gaza i bilder

Abbas møter Olmert
Mandag skal det holdes møter mellom Abbas og Olmert i Jeriko på Vestbredden kl 12 norsk tid.

– President Abbas vil at samtalene med Israels statsminister Ehud Olmert fokuserer på politiske saker og sluttforhandlinger om Jerusalems status, endelige grenser for en palestinsk stat og spørsmålet om palestinske flyktninger. Løsning for slike saker må være klar før en internasjonal Midtøsten-konferanse finner sted i New York til høsten i år, sier presidentens medierådgiver Nabil Amr til Nettavisen.

Det er uklart om Abbas og Olmert kan klare dette.

Støre under press
Støre skal snakke med palestinske politikere om giverlandsmøtet for palestinerne som skal holdes i New York i slutten av september. Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert møtes mandag for første gang i de palestinske områdene. Flere kilder i Norge og Midtøsten bekrefter overfor Nettavisen at både Israels og USAs utenriksminister advarer Støre mot å møte Hamas-ledere eller å besøke Gaza. Støre er under press og israelske politikere vil avlyse møtet med ham dersom han drar i møte med Hamas på Gazastripen.

Hamas-statsministerens politiske rådgiver Ahmad Youssef håper at Støre kan motivere president Abbas til å ha dialog med Hamas.

- Det amerikanske engasjementet er verre og hindrer en nødvendig forsoning mellom palestinerne, blant annet Hamas og President Abbas. Vi håper at Norge som fredsland vil spille en positiv rolle sammen med flere europeiske land for å skaffe forsoning mellom palestinerne, som er viktig for endelig fred med Israel. Ingen må tro at det kan være fred med Israel om de ikke innlemmer Hamas i en fredsprosess, sier Youssef til Nettavisen.

Barn på Gazastripen i ubekymret lek på stranden. Men hverdagen er vanskelig og mange mangler penger til å dekke grunnleggende behov for mat og klær

Han ber Norge som leder for giverland-gruppen om ikke å glemme Gazastripen når de møtes i september for å samle penger til palestinerne og en palestinsk økonomi på vei til å kollapse, særlig på Gazastripen.

I praksis finnes det nå to regjeringer, en i Gaza og en på Vestbredden.

Den forrige regjeringen som Haniyeh leder er godkjent av nasjonalforsamlingen, men Fayyads regjering har to ganger forsøkt å bli godkjent av den palestinske nasjonalforsamlingen, men blitt avvist.

Les også:Palestinas nye statsminister snakker ut til Nettavisen.

- Som jeg sa før håper jeg at Norge balanserer sin politikk og respekterer det palestinske demokratiet. Ville det norske folk akseptere at noen som ikke har flertall i det norske Stortinget, danner regjering? Er demokratiske valg bare for noen land og ikke for palestinere, spør Haniyeh i et eksklusivt intervju i Gaza med Nettavisen fredag.

Les også:Hamas-leder snakker ut til Nettavisen.

Nettavisen her vært i Gazastripen i fire dager. Skytingen i gatene er over, men av og til angriper Hamas-styrker Jihad-medlemmer for å hindre dem i å skyte raketter mot Israel. Hamas lar bare palestinske motstandere forsvare seg dersom israelske styrker invaderer Gaza, og dette skjer ofte. Prisene på mat har gått opp - og det i et område hvor fattigdom og arbeidsløshet allerede er høy.

Også Nettavisen opplever hvordan israelske kampfly hver dag og natt flyr over Gazastripen og gjør både barn og voksne redde.

Gazastripens størrelse er cirka 350 kilometer, hvor 1,5 millioner mennesker bor.

- Jeg ber andre journalister i Norge gjøre som dere i Nettavisen: å reise til Gaza for å oppleve situasjonen selv. Situasjonen her er stille og folk respekterer politiet. Hamas hindret at folk har våpen med seg i gatene og skytingen i bryllup er nå forbudt Men hverdagen er vanskelig og mange mangler penger til å dekke grunnleggende behov for mat og klær. Sykehuset mangler medisiner. Israel hindrer også levering av sement og trevirke for å kunne bygge i Gaza, blant annet skoler. På grunn av dette har mange arbeidere mistet bygningsarbeid og arbeidsledigheten øker i Gaza, sier Kirsten til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere