RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Større fare for kreft og mutasjoner

Foto: DENIS SINYAKOV (Reuters)
Sist oppdatert:
Full forvirring rundt skadevirkningene av skogbrannene i Tsjernobyl-området.

Russiske myndigheter opplyste onsdag at skogbrannene som herjer landet, har spredt seg til regionen Brjansk som er forurenset med radioaktivitet etter Tsjernobyl-ulykken.

Dette har generert frykt om at brannene skal frigjøre radioaktive partikler fra planter, trær og torv, og utgjøre en helserisiko for mennesker.

Noen eksperter hevder helserisikoen er svært lav, mens andre hevder radioaktiv støv kan spre seg over store områder.

- Bare i Brjansk-regionen er det registrert 28 branner som har spredt seg over 269 hektar i disse radioaktive områdene, sier en offisiell tjenestemann fra Den russiske skogverntjenesten.

Denne informasjonen strider mot opplysningene fra Det russiske beredskapsdepartementet som hevder det kun er seks branner i området. Brannene skal allerede være slukket.

Kreft og mutasjoner
Greenpeace har derimot publisert et kart som viser 20 branner i det forurensede området, og miljøaktivister påstår at selv små doser med radioaktivitet utgjør en helserisiko.

- Det er nå en større fare for kreft og fremtidige mutasjoner, spesielt for barn, sier forsker ved det statlige universitetet i Brjansk, Anton Korsakov, skriver The Times.

Men visedirektør for det statsstyrte Senteret for skogvern, Alexei Bobrinsky, mener trusselen er overdrevet.

- Det er ingen grunn til panikk, sier Bobrinsky.

- Det som brenner er på overflaten, mens deler av det som er forurenset ligger i jordsmonnet og er det siste som vil brenne, fortsetter han.

Direktør Rafael Arutyunyan ved Instituttet for sikker utvikling av atomenergi avviser også at brannene utgjør noen helserisiko.

Frigjør radioaktivitet
Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, sier derimot at radioaktivt avfall allerede utgjør en tilleggstrussel.

- Det Statens strålevern sier er at det er en kjent sak at brann i radioaktiv vegetasjon frigjør radioaktivitet, og da er det vær og vind som bestemmer hvor det går. Men noen sånn røyksky har ennå ikke nådd Norge eller Sverige, sier Gulowsen til Nettavisen.

Gulowsen mener helserisikoen ikke skal overdrives, men understreker at en bør ta forholdsregler dersom vær og vind skulle føre med seg radioaktivt avfall til Norge.

- Dette er jo ikke noe nytt Tsjernobyl, og jeg mener heller ikke at det er noen grunn til panikk. Men dette er en viktig påminnelse om at vi har et radioaktivt problem i etterkant av den ulykken. Men hvis vær og vind snur, så tror jeg det er lurt å ta forholdsregler. Men jeg har såpass tiltro til at Statens strålevern forteller oss dette hvis det skulle skje, sier han.

«Når det gjelder radioaktive stoffer i luft kan man på enkelte målestasjoner i Russland måle en svak økning i forhold til det normale, men nivåene rapporteres å ligge langt under hva som kan anses helseskadelig. Tilsvarende målinger i Norge og Norden for øvrig viser ingen tegn til økt forekomst av radioaktive stoffer,» skriver Statens strålevern på sine hjemmesider.

Raskt utsolgt for masker
Ifølge noen estimater har 15.000 mennesker strøket med i hetebølgen som har herjet landet denne sommeren.

Russiske Anastasia Naumova forteller til Nettavisen at hetebølgen og skogbrannene har satt et sterkt preg hovedstaden Moskva.

- Fra begynnelsen av juli har lufttemperaturen vært over 35 varmegrader, noe som førte til at i slutten av uke 29 begynte torvsumper i sørlige deler av Moskva-regionen å brenne. På grunn av sterk vind ble byen fult av røyk i løpet av et par dager, sier Naumova til Nettavisen.

- Det ble med en gang sendt en melding på TV om at man må bruke en maske når man er ute, men allerede etter et par timer ble det utsolgt for masker. Så de som ikke fikk tak i en, måtte lage masker selv. Bare for å undersøke gikk jeg innom syv apoteker, men alle var utsolgt for maskene, sier hun.

Videre forteller Naumova at mange av vennene hennes er blitt syke som en direkte følge av hetebølgen og røyken fra skogbrannene.

- De fleste av mine venner og slektninger i Moskva fikk en slags hudallergi og måtte bruke øyedråper for å unngå øyebetennelse. Jeg fikk også hudallergi og kraftig hoste som jeg fortsatt ikke kan bli kvitt. Det til tross for at det er nesten en uke siden jeg reiste fra Moskva, sier hun.

Sommeren i Moskva er den varmeste som er blitt registrert på 130 år. Myndighetene mener skogbrannene som er forårsaket av tørken, er i ferd med å avta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere