RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sudan kan få global betydning

Sist oppdatert:
Mandag reiser statssekretær Raymond Johansen (Ap) til Khartoum for møter med den sudanske regjeringen.

- Situasjonen i Sudan har stor betydning for freden på hele Afrikas horn. Å diskutere Sudan er også å diskutere Etipopia, Eritrea, Uganda, Tsjad og Somalia. Disse konfliktene henger sammen, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, til TV 2 Nettavisen.

Mandag setter han kursen mot Sudan for samtaler med visepresident Ali Osman Taha og Sør-Sudans visepresident, SPLM-lederen Salva Kiir. Johansen vil også besøke det konfliktherjede Darfur-området.

- Hvis det blir mange «mislykkede stater» i dette området av Afrika kan det bli et sikkerhetsproblem med global betydning. Norge er svært bekymret for situasjonen i området, sier Johansen.

FN-styrker
Fredsavtalen mellom partene i den sudanske Darfur-provinsen henger i en tynn tråd, og Norge går inn for at FN skal overta ansvaret for å beskytte sivile og internt fordrevne. Torsdag ble det klart at Sudan vil slippe inn en FN-gruppe som skal forberede utplasseringen av en slik FN-styrke. Regjeringen advarte likevel om at FNs rolle i konfliktområdet «kan bli mindre en enkelte medlemmer av Sikkerhetsrådet ønsker», melder AP.

- Det er viktig at FN får et sterkt mandat, som vil gjøre det mulig for FN å gjøre det man må for å opprettholde sikkerhet, sier Johansen til TV 2 Nettavisen.

Overgrep
Den største opprørsgruppen i Darfur inngikk 5. mai en fredsavtale med den sudanske regjeringen. To andre grupper nektet å underskrive avtalen, og klausulen om våpenhvile har blitt oversett.

- Vi ønsker å bidra til at JEM og den ene fraksjonen av SLM, ledet av Abdul Wahid, også må skrive under på avtalen slik at alle parter er med, sier Johansen.

Norske soldater
- Selv om det har kommet på plass en fredsavtale ser vi daglig store overgrep i Darfur. Det er den sudanske regjeringen som er ansvarlig for å sikre sitt eget folk. Når de ikke klarer det er FN nødt til å gå inn, sier Johansen.

Han legger vekt på at en invitasjon og samarbeid med regjeringen i Khartoum må ligge til grunn ved utplasseringen av en FN-styrke.

Norge har sagt seg villige til å stille med soldater, og forberedelsene er alt i gang. Johansen tror likevel ikke styrken kan være på plass før 6-7 måneder etter at mandatet har blitt overført fra den Afrikanske Union til FN.

Flyktninghjelpen
I februar 2003 brøt det ut et omfattende opprør i Darfur-provinsen. Opprørerne ble møtt av regjeringsstøttede militsgrupper som har blitt anklaget for voldtekter, brannstiftelse og drap. Mer enn 180.000 mennesker har mistet livet, de fleste på grunn av sult og sykdom, og 2,5, millioner mennesker har blitt fordrevet siden konflikten brøt ut.

I begynnelsen av april i år presset myndighetene i Sudan Norsk flyktninghjelp til å avslutte alt humanitært arbeid i Darfur og evakuere ansatte fra regionen.

- Vi vil kreve at den sudanske regjeringen lar Flyktninghjelpen vende tilbake til Kalma leir, sier Johansen til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere