RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sudans regjering støtter herjingene

Den sudanske regjeringen er direkte involvert i å rekruttere og å bevæpne Janjaweed-militsen i Darfur. Det hevder menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) de kan dokumentere.

Militsen terroriserer den svarte befolkningen i den vestlige regionen Darfur. HRW kunngjorde mandag at de har sudanske regjeringsdokumenter som beviser støtten til militsen. Organisasjonen krever en FN-resolusjon som innfører sanksjoner mot regjeringen i Sudan og de tjenestemenn som er ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten.

Direkte støtte
- Det er absurd å skille mellom de sudanske regjeringsstyrkene og militsen, sier Peter Takirambudde i HRW.

- Disse dokumentene viser at regjeringen ikke bare har sett gjennom fingrene med militsens handlinger, de har direkte støttet dem, sier han videre.

Dokumentene er fra februar og mars i år og omhandler rekruttering og bevæpning av Janjaweed-militsen. I et direktiv fra regjeringen blir alle sikkerhetsstyrkene i Darfur-området beordret til å tillate herjingene til militsleder Musa Hilal, ifølge Human Rights Watch.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International skriver i en ny rapport at voldtekter brukes systematisk som våpen mot kvinner i Darfur.

Kvinner og jenter helt ned til åtte år blir ifølge Amnesty voldtatt og brukt som sexslaver av Janjaweed-militsen.

Angrepene fortsetter
Regjeringen i Kharthoum benekter at de har forbindelser til militsen, og sier den har sendt 6.000 politimenn til Darfur for å beskytte flyktningene.

Men befolkningen i den krigsherjede provinsen Darfur blir fortsatt angrepet av arabisk milits, trass i Khartoum-regjeringens forsikringer om at de blir beskyttet, skriver FN i en ny rapport.

Sudans myndigheter har ikke klart å forbedre sikkerheten for de om lag én million internt fordrevne i Darfur, heter det i rapporten.

Ifølge FNs talsmann Fred Eckhard har et panel som overvåker iverksettelsen av en rekke avtaler som regjeringen i Khartoum og FN er blitt enige om, konkludert med at ingenting er blitt gjort for å beskytte sivilbefolkningen.

- I stedet har luftangrep og angrep fra Janjaweed-militsen og regjeringsstøttet milits ført til at de fordrevne er redde for å vende tilbake til landsbyene sine, heter det i rapporten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere