*Nettavisen* Nyheter.

- Sultestreik ikke Norges ansvar

Mannskapet om bord på et norsk skip i Las Palmas har innledet sultestreik etter fem måneder uten lønn. - Ikke vår sak, hevder UD.

14.04.05 11:18

Fiskebåten «Kempo» ligger nå i arrest i Las Palmas på Kanariøyene på grunn av ubetalte regninger på over 150.000 kroner. Mens den norske kapteinen og styrmannen har reist hjem, har det østeuropeiske mannskapet innledet sultestreik. Mannskapet har ikke fått lønn på fem måneder.

- Norge er et veldig rikt land. Latvia og Ukraina er veldig fattige. Det er forferdelig at nordmenn kan lure oss på denne måten, sier maskinsjef Kalnius Valdis til avisen.

Aksjonen har fått mye oppmerksomhet i lokale medier på Kanariøyene.

- Ikke norsk sak
Reder Peder Erling Lyngstad kom til Las Palmas uten penger og løfter onsdag, men sier han vil forsøke å finne en vei ut av uføret. Sjøfolkene kan ikke regne med hjelp fra norske myndigheter.

- Dette er en sak mellom spanske myndigheter og rederen, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen.

Sjøfolkene har fått hjelp til å kontakte den norske Sjømannskirken og organisasjonen Stella Maris, som hjelper sjøfolk i nød. Utover det, kan ikke Utenriksdepartementet gjøre noe, mener Sandsten.

- Det er selvfølgelig en vanskelig situasjon for sjøfolkene som er der. Men norske myndigheter har ikke et direkte ansvar for dem. De må kontakte sine egne lands myndigheter, sier hun.

Sjømannskirken har så langt ikke hørt noe fra mannskapet.

- Mannskapet må gjerne ta kontakt, men det har de ikke gjort, sier sjømannsprest Ingrid Frivold til TV 2 Nettavisen.

- Vi kan være behjelpelige med mat og liknende. Alt annet må være et anliggende mellom spanske og norske myndigheter og rederne. Men jeg går ut fra at de har bestemt seg for sultestreik, fortsetter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag