*Nettavisen* Nyheter.

- Svært lettet over å være ute av Israel

Foto: OSMAN ORSAL (Reuters)

De tre norske Gaza-aktivistene lander i Norge torsdag ettermiddag.

03.06.10 11:43

Oslo (NTB-Reuters): De tre norske Gaza-aktivistene kommer etter planen hjem til Norge med et fly som lander på Gardermoen klokken 11.15 torsdag.

- De er svært lettet over å ha kommet seg ut av Israel. De har det etter forholdene bra, men er svært slitne og dypt frustrert over den behandlingen de har vært utsatt for, sier Georg Morland til NTB.

- De har gitt uttrykk for frustrasjon over behandlingen fra israelske myndigheter. De er svært lite tilfreds med denne behandlingen. De ble dårlig ivaretatt hele veien fra de ble arrestert til flyet tok av. Men mer detaljer får vi når de kommer hjem, sier Morland til Nettavisen.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Sittet i israelsk fengsel
Morland er pressekontakt for de tre Gaza-aktivistene og snakket natt til torsdag med Randi Kjøs etter at flyet hennes fra Israel landet i Istanbul ved 01.30-tiden. Hun har sammen med Espen Goffeng og Nidal Hejazi sittet i israelsk fengsel etter at de ble pågrepet da de var med i hjelpekonvoien som ble bordet av israelske styrker på vei til Gaza mandag.

- De har ikke fått mulighet til å kommunisere med omverden, og de har ikke fått snakket med hverandre mens de satt i varetekt, sier Morland til Nettavisen.

- De tre kommer etter planen hjem til Norge med et fly som lander 11.15 torsdag. Vi tar sikte på å innkalle til en pressekonferanse på Gardermoen kort tid etter det, sier Morland til NTB.

- Rett til å borde skipet
USAs visepresident Joe Biden forsvarer Israels rett til å borde skip på vei til Gazastripen som et tiltak for å hindre våpensmugling.

- Israel har en ubetinget rett til å ta hånd om sine sikkerhetsinteresser, sa Biden i et intervju med TV-stasjonen PBS onsdag.

Mens en lang rekke andre land har fordømt Israels bording av flere skip i internasjonalt farvann mandag, har USA vært mer forsiktig i sine uttalelser. Amerikanske myndigheter har nøyd seg med å kreve en gransking av hendelsen og å beklage at ni mennesker ble drept.

Stanser nye skip
Israel lover å stanse alle nye skip som nærmer seg Gaza, og Biden mener praksisen kan forsvares fordi det er nødvendig å hindre smugling av våpen til Hamas, som har makten på Gazastripen.

- Det er legitimt for Israel å si: Vi vet ikke hva som er om bord på dette skipet, framholder Biden.

Visepresidenten mener samtidig at det er viktig å forsøke å presse Israel til å tillate at byggematerialer og andre varer fraktes inn på Gazastripen.

Vil sende norsk skip
Israels bording av konvoien som var på vei mot Gaza, øker sannsynligheten for at Palestinakomiteen klarer å sende en norsk båt til området, tror komiteens leder Line Kheteeb.

Kheteeb tror det blodige angrepet snarere har en mobiliserende effekt blant folk, enn å øke frykten.

- Vi forsøkte å få til en norsk båt også, men lyktes ikke. Det er fortsatt vårt mål å klare det, og sjansen for at det skal la seg realisere er større nå, sier hun til Klassekampen.

Det irske lasteskipet MV Rachel Corrie forlot Malta tirsdag med kurs mot Gazastripen. Blant de 15 aktivistene om bord er den irske nobelprisvinneren Mairead Corrigan og FNs tidligere visegeneralsekretær Denis Halliday.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.