*Nettavisen* Nyheter.

- Svak tsunami-håndtering av UD

Konklusjonen er uvanlig entydig i rapporten til utenriksminister Jan Petersen etter den interne evalueringen av UDs håndtering av flodbølge-katastrofen i Asia i romjulen.

12.03.05 13:27

UD har måttet tåle svært mye kritikk for håndteringen av flodbølgekatastrofen i Sør-Asia.

Lørdag formiddag offentliggjorde UD sin egen interne evalueringsrapport, samt en liste over hva utenrikstjenestens foretok seg da de voldsomme bølgene slo innover kystlinjer i Asia 2. juledag, og rammet norske turister.

Det er Tokyo-ambassadør Åge Grutle som på oppdrag fra utenriksminister Jan Petersen har utarbeidet rapporten. Konklusjonen er uvanlig entydig:

«Generelt og spissformulert er det min vurdering at utenrikstjenesten ikke var godt forberedt på en krise av flodbølgekatastrofens omfang og karakter og at dette, tross ekstraordinær innsats på alle plan, medførte betydelige svakheter i håndteringen av krisen.»

Grutle stiller samtidig spørsmål ved om det i det hele tatt er mulig for utenrikstjenesten å være forberedt på noe så sjeldent som en en flodbølgekatastrofe av dette omfanget.

«Gir det mening å sette inn store ressurser på å forberede så store, uforutsigbare og sjeldne katastrofer? Ville mer relevant beredskap gjort vesenlig forskjell for krisehåndteringen?» spør han.

Ambassadøren understreker i rapporten at han kun har hatt som målsetning å trekke lærdommer, og at han derfor verken vil dømme eller frikjenne noen.

Her kan du lese hele rapporten

TV 2 Nettavisen kommer med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.