- Svart dag for FN

FNs generalsekretær Kofi Annan sier bombeaksjonen i Bagdad tirsdag var en svart dag for FN, men han vil ikke trekke FN-personellet ut av landet.

20.08.03 14:51

Generalsekretær Kofi Annan avbrøt ferieturen i Finland onsdag, og på vei tilbake til USA holdt han en pressekonferanse på Arlanda flyplass i Stockholm.

Her sa Annan at det er USA som er ansvarlig for sikkerheten i Irak, men han ville ikke gå så langt som å gi okkupasjonsmakten skylden for det dødlige angrepet mot FNs hovedkvarter i Bagdad tirsdag.

Den tragiske terrorbomben, der 24 mennesker ble drept, får likevel ikke FN til å trekke seg ut av den irakiske hovedstaden, understreker generalsekretæren.

- Vi fortsetter i Irak fordi vi har en viktig jobb å gjøre. Vi skal gjennomgå sikkerhetsrutinene nøye for å se om det er noe som kan gjøres bedre, men vi trekker oss ikke ut, sa Annan.

- Tjener ikke Irak

Annan kom ikke inn på hvem som kan ha gjennomført bombeeksplosjonen, men han håpet at de skyldige vil bli stilt til ansvar. Det føderale amerikanske politi FBI og rettsmedisinere er allerede i gang med å lete etter spor i ruinene av FN-hovedkvarteret.

- Jeg vet ikke hvem som står bak denne bombeaksjonen og andre aksjoner. Jeg vet ikke hvilken Gud de tilber, men jeg vet at deres aksjoner verken tjener deres religion eller det irakiske folk, sa Annan ifølge NTB.

- Disse ekstremistene som retter sitt skyts mot uskyldige sivile, handler ikke i det irakiske folks interesser, slo Annan fast. Han opplyste at flere irakiske ledere har kontaktet ham for å si seg enig i at aksjonene ikke gagner befolkningen i Irak.

Utvidet FN-mandat?

De amerikanske og britiske okkupasjonsstyrkene er jevnlig blitt utsatt for voldelige aksjoner, og sabotasje mot Iraks infrastruktur hører nærmest til dagens orden. Men det er første gang en voldsaksjon er rettet direkte mot FN.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw vil ifølge NTB be FNs sikkerhetsråd om å vedta et utvidet mandat for Irak i kjølvannet av den blodige terroraksjonen mot FN-hovedkvarteret i Bagdad.

- Dette var en vekker for hele verdenssamfunnet, sier Straw, som ikke vil utelukke at USA og Storbritannia har tatt for lett på sikkerheten og feilberegnet det politiske tomrommet som oppsto etter Saddam Husseins fall.

Sympatierklæringer

Sympati og kondolanser fra hele verden har strømmet til FNs hovedkvarter og til Annan personlig. Vieira de Mellom var en høyt respektert tjenestemann som har arbeidet i FN-systemet siden 1969.

Øst-Timor flagget på halv stang onsdag for å ære Vieira de Mello, som var Annans personlige utsending til den lille øystaten i to år fram til i fjor høst. Øst-Timor er det ferskeste medlem av verdensorganisasjonen og fikk sin uavhengighet i 2000.

– Øst-Timor har mistet en god venn og bror. Men i tillegg har FN mistet en meget dyktig medarbeider, og hele verdenssamfunnet har mistet en av sine skarpeste hjerner, sa Øst-Timors utenriksminister Jose Ramos-Horta onsdag.

Også mange andre land har gitt uttrykk for sin dyp medfølelse over tapet av Vieira de Mello. Annan var onsdag formiddag i kontakt med lederne i viktige medlemsland som Russland, Japan og Mexico.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.