RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sverige har ingen hær

Sist oppdatert:
Ved et møte i Det hvite hus i 2002 ble det foreslått å sende svenske styrker til Midtøsten. Det kunne ikke president George W. Bush forstå: - Sverige har jo ingen hær, utbrøt han.

Skribenten Ron Suskind forteller historien gjengitt i som fant sted i 2002 i søndagsbilaget til New York Times, og som gjengis i svenske Dagens Nyheter. I artikkelen tar Suskind for seg hvordan Bush utviklet en religiøst betinget selvtillit, noe han illustrerer gjennom følgende anekdote som ikke skal være offentlig kjent.

Ved et møte i Det hvite hus i ble det foreslått at Sverige skulle sende fredsbevarende styrker til Midt-Østen.

Det kunne ikke Bush forstå.

- Sverige har jo ingen hær, utbrøt presidenten, ifølge artikkelen.

Foreslo Sverige
Kilden til historien er senator Joe Biden, som nevnes som en kandidat for utenriksministerposten for motkandidaten John Kerry. Diskusjonen gikk om hvordan fredsplanen for Midt-Østen kunne gjenomføres best mulig. Problemet var at styrker fra land som Tyskland og Frankrike ikke ble akseptert av partene i konflikten.

Derfor ble det forslått styrker fra et av de skandinaviske landene: - For eksempel Sverige, sa demokraten Tom Lantos.

President Bush kikket på ham.

- Jeg forstår ikke hvorfor du snakker om Sverige. Det er jo de som er nøytrale. De har ingen hær, sa Bush.

Lantos regnet med at presidenten trodde han hadde sagt Sveits (et land som forøvrig også har en hær), og forklarte at, det var Sverige han mente. Bush som hadde besøkt Gøteborg et halvt år tidligere ga seg imidlertid ikke:

- Nei, nei, det er Sverige som ikke har noen hær.

Alle i rommet skal ha blitt stille inntil noen byttet samtaleemne, ifølge artikkelen i New York Times.

- Ikke rom for tvil hos Bush
Ron Suskind ga i vinter ut boken The Price of Loyalty, som bygde på tidligere finansminister Paul O´Neills erfaringer gjennom to år i Det hvite hus. Boken ga et inntrykk av en smart, men uerfaren president uten nysgjerrighet for resten av verden.

Det hører med til historien at Bush noen uker senere kom bort til Lantos og innrømmet: - Du hadde rett, Sverige har jo en hær.

Poenget til Suskind er at Bush snarere enn å innrømme sine feil, for alt i verden vil framstå som sikker og uten tvil. Både demokrater og republikanere intervjues i saken, som mener president Bush aldri gir rom for tvil eller refleksjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere