RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sverige medskyldig i tortur

Sverige er medskyldig i den påståtte mishandlingen av en egyptisk fange, fordi han ble utlevert fra Sverige, hevder en menneskerettsorganisasjon.

Ahmed Hussein Agiza ble avvist av Sverige og utlevert til Egypt i 2001 og ble i april dømt fengsel på livstid av en egyptisk militærdomstol. Han ble dømt for å være medlem av Erobringens fortropp, en avlegger av gruppa Hellig krig som sto bak attentatet mot Egypts president Anwar Sadat i 1981.

Tortur rutine
I retten opplyste Agiza at han var blitt torturert, uten at dette ble undersøkt, ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

- Svenske myndigheter skulle aldri ha returnert Agiza til et land hvor tortur er rutine og hvor mistenkte militante rett og slett ikke får noen rettferdig rettssak. Sverige må nå svare for sin medvirkning til disse overgrepene, skriver HRW i en pressemelding.

Den svenske regjeringen avviser imidlertid at de er medansvarlig for eventuelle overgrep mot Agiza.

Fikk garantier
- Sverige fikk garantier fra egyptiske myndigheter om at han ikke ville bli utsatt for tortur eller dødsstraff, og på det tidspunkt hadde Sverige ingen grunn til å tro at Egypt ikke ville overholde løftet, sier Carl Henrik Ehrenkrona, som er sjef for juridiske spørsmål i det svenske utenriksdepartementet.

- Etter vår mening ligger det fulle ansvaret på egyptiske myndigheter, sier han.

Ehrenkrona opplyser at Agiza ble avvist av svenske myndigheter fordi sikkerhetspolitiet mistenkte ham for å ha en ledende stilling i en terrororganisasjon og for å planlegge en terroraksjon i Sverige.

(NTB/TT/Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere