Gå til sidens hovedinnhold

- Sverige mister innflytelse i EU

EU-kommisjonens president Romano Prodi mener Sverige kommer til å miste innflytelse i EU etter søndagens nei til euroen.

- Helt klart ja, sa Prodi til svensk fjernsyn da det var klart at et stort flertall av svenskene hadde stemt nei til euroen.

Mange skuffet
- Forrige uke deltok jeg i et møte i eurogruppen av finansministre der vi diskuterte den økonomiske framtiden for Europa. Der var ikke Sverige, sa Prodi.

Flere europeiske toppolitikere var skuffet over at 56,1 prosent stemte mot å bytte ut krona med euroen.

Tysklands statsminister Gerhard Schröder var blant dem som beklaget resultatet av folkeavstemningen.

- En svensk deltakelse ville på lang sikt ha vært en økonomisk og politisk fordel, både for Europa og Sverige. Til tross for dette respekterer vi svenskenes selvstendige avgjørelse, sier Gerhard Schröder.

Døren ikke stengt
- Det europeiske markedets enorme økonomiske muligheter kan ikke utnyttes uten en felles valuta. Derfor er det godt å vite at døren ikke er stengt, og at det finnes en mulighet for at Sverige slutter seg til senere, legger den tyske regjeringssjefen til.

EUs finanskommissær Pedro Solbes innrømmet søndag kveld at Sveriges nei kan komme til å få betydning for hva som vil skje i Storbritannia og Danmark i tiden fremover. Han mener nei-flertallet i Sverige kan komme til å bli brukt av nei-siden også i de to andre landene.

- Et ja ville vært positivt, men jeg tror ikke at et nei vil endre noe, sier Pedro Solbes i en kommentar til avstemningsresultatet.

Misnøye i EU
Sverige, Danmark og Storbritannia er de tre EU-landene som ikke har innført fellesvalutaen euro.

Også flere representanter fra EU-parlamentet var misfornøyde med resultatet av den svenske euroavstemningen.

- Jeg er veldig skuffet, sier Hans-Gert Pöttering, leder for den konservative gruppen i EU-parlamentet.

- Jeg tror de fleste europeere er lei seg for at svenskene ikke gikk med på å bli med i valutaunionen, legger han til.

Pöttering tror også bråket rundt den europeiske stabilitetspakten kan ha hatt betydning for det svenske nei-flertallet.

Glad for svenskene
Graham Watson, lederen for den liberale gruppen i EU-parlamentet, mener nei-flertallet skyldes at den svenske regjeringen ikke klarte å overbevise velgerne om fordelene ved å innføre euroen.

Fra Pia Kjærsgaard, leder av Dansk Folkeparti, er tonen imidlertid en helt annen.

- Jeg er glad på svenskenes vegne. Jeg synes det er bra at svenskene, som ellers er kjent for å være meget autoritetstro i forhold til hva deres folkevalgte politikere sier de skal gjøre, torde å si nei, sier hun.

Til å leve med
Den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen er imidlertid en stor tilhenger av den fellesvalutaen - selv om Danmark fortsatt står utenfor samarbeidet.

- Når de ti nye landene kommer med og EU blir bestående av 25 land, betyr det utrolig mye for det enkelte lands innflytelse at man er fullt og helt med, sier Fogh Rasmussen.

Den finske statsministeren Matti Vanhanen skulle gjerne ønsket at Sverige, i likhet med Finland, innførte euroen, men mener samtidig svenskenes nei er til å leve med.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett