RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Svært kritisk for Lindh

Sist oppdatert:
Sveriges utenriksminister Anna Lindh fikk store indre skader i knivangrepet onsdag ettermiddag. Lindh skal ha mistet mye blod under operasjonen, og tilstanden betegnes onsdag kveld som «meget kritisk».

Utenriksministeren lå fortsatt på operasjonsbordet ved 23-tiden onsdag kveld. Hennes pressesekretær Dan Svanell sier til Aftonbladet at tilstanden er mget kritisk. Tidligere på kvelden ble tilstanden betegnet som alvorlig, men ikke kritisk. Ifølge avisen skal Anna lindh ha blitt påført alvorlige indre skader, deriblant på leveren.

– Anna Lindh er alvorlig skadd. Hun har fått stikksår i magen og skader på leveren. Tilstanden er uforandret, sa hennes pressetalsmann Dan Svanell på Karolinska sjukhuset ved 22.30-tiden, ifølge NTB.

Svanell og to av legene ved sykehuset møtte de mange journalistene som hadde møtt fram til en svært kort orientering.

Angrepet på kjøpesenter

Legene fikk spørsmål om Anna Lindhs liv er i fare.

– Vi vil ikke uttale oss om dette nå, svarte ansvarlig lege Stefan Ahmër ved Karolinska sjukhuset.

Sykehusets informasjonsavdeling opplyste seint onsdag kveld at det var umulig å si noe om når det kunne bli klart hvordan det ville gå med henne.

– Operasjonen startet klokken 17. Hun opereres fortsatt, sa Dan Svanell.

Anna Lindh ble angrepet av en mann væpnet med kniv klokken 16.20, mens hunoppholdt seg på et kjøpesenter i Stockholm sentrum. Hun ble like etter angrepet fraktet med ambulanse til Karolinska sjukhuset i Solna.

Gjerningsmannen var onsdag kveld fortsatt ikke pågrepet.

Ektemannen på plass

Lindhs ektemann, landshøvding (fylkesmann, red. anm.) Bo Holmberg, kom til sykehuset ved 20.20-tiden, fire timer etter angrepet. Holmberg kom til stedet i en sivil politibil, eskortert av politifolk i uniform, melder Aftonbladets utsendte ved sykehuset.

Øyenvitner har ifølge avisen fortalt at utenriksministeren fikk et flere centimeter langt og svært dypt knivkutt i den ene armen, ett kutt i magen og sannsynligvis også et stikk i magen.

Statsminister Göran Persson har kalt angrepet et anslag mot det åpne samfunnet. Politikere i en rekke andre land har også uttrykt sin bekymring og medfølelse, blant dem statsminister Kjell Magne Bondevik, utenriksminister Jan Petersen og Ap-leder Jens Stoltenberg.

- Angrep på en venn

– Det er et angrep på et medmenneske og en venn, sier Stoltenberg til NRK. Han kjenner Lindh godt fra mange års samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Socialdemokraterna.

– Det er sjokkartet å få slike meldinger. Det er en påminnelse om at politikere selv i vår fredelige del av verden kan være utsatt, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB. Han var selv i kontakt med Sveriges statsminister Göran Persson få timer etter at knivstikkingen skjedde, for å uttrykke medfølelse.

Populær politiker

Utenriksminister Anna Lindh er en populær politiker, og har markert seg som en av forkjemperne for at Sverige skal slutte seg til den europeiske valutaunionen.

46 år gamle Lindh ble utenriksminister i oktober 1988 etter at hun hadde gjort en rask karriere i det sosialdemokratiske partiet. Med sine klare kommentarer og analyser av internasjonale spørsmål er hun blitt nevnt som en mulig etterfølger til statsminister Göran Persson.

Minister siden 1994

Lindh ble født i Stockholm i 1957. Hun ble valgt inn i Riksdagen i 1982 og har vært medlem av Riksdagens skattekomité. Fra 1984 til 1990 var hun leder for sosialdemokratenes ungdomsparti.

I 1991 kom hun med i sosialdemokratenes sentralstyre etter at hun hadde markert seg i regjeringens alkohol- og narkotikapolitikk.

Lindh kom første gang med i regjeringen som miljøvernminister i 1994. Hun engasjerte seg sterkt i miljøsaker i EU og i FN før hun ble utenriksminister i 1998. Hun er gift med tidligere statsråd Bo Holmberg og har to sønner, Filip og David.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere