RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sykehuset går tom for strøm i morgen

Foto: YASSER SAYMEH (AFP)
Sist oppdatert:
Lege Erik Fosse forteller til Nettavisen at de snart vil gå tom for bensin som driver generatoren på Shifa-sykehuset.

Israels krigføring mot Hamas på Gazastripen fortsetter på 12. dag og nærmere 600 palestinere har blitt drept siden offensiven startet 27. desember.

- I går var det den verste dagen med 160 drepte og 400 skadd. Det skyldes bombingen av FN-skolen. Mesteparten av ofrene var kvinner og barn, sier lege Erik Fosse til Nettavisen onsdag formiddag.

Gazastripen har vært hermetisk lukket i lang tid og byen er nå uten strøm. Shifa-sykehuset har dermed vært avhengig av strøm fra en generator.

- Hovedbekymringen er at kraftverkene er bombet, så det er ikke strøm. Sykehuset kjører på generator og de trenger drivstoff, som også er en mangelvare på grunn av blokaden. Jeg ble fortalt i går at de går tom om to dager, og det er i morgen. Hvis dette er riktig, så vet jeg ikke hvordan vi kan drive sykehuset videre, sier Fosse.

- Hamas har kanskje noen hemmelige lagre, legger han til.

1000 barn drept og skadd
Legene Erik Fosse og Mads Gilbert fra Norwac har bred erfaring med å drive hjelpearbeid i krigssoner. Men Fosse forteller at det spesielle med denne krigen er at det er så mange barn som blir drept.

- Har du noensinne opplevd at det er så mange barn blant krigsofrene?

- Nei. Det er veldig forskjellig fra andre krigsområder. Problemet er at det er så mange barn her. Det er en veldig ung befolkning og det er jo ti barn i hver familie. Det finnes ingen øde steder og ingen steder å flykte. Det er fryktelig tett her og de sitter som «sitting ducks» (blinker red.anm.). Det er det som skiller fra andre krigsområder som jeg har vært i, sier Fosse.

Tom og deprimert
Tirsdag var tallet på drepte barn 117, ifølge Fosse, men dette er nå oppjustert til 192, melder palestinske sykehuskilder.

- Det tror jeg kan være riktig. Det nærmer seg 1000 barn som er drept eller skadd, sier Fosse.

- Hvordan takler du og Mads situasjonen?

- Man blir tom og deprimert. Det virker meningsløst at det blir brukt store ressurser på å rive dem i stykker og at vi skal bruke store ressurser og timevis på å lappe dem sammen igjen. Jeg skjønner ikke hva Israel tror de vil oppnå, sier Fosse og tror at offensiven vil kun bidra til mer ekstremisme.

- Vi blir preget av at de vi jobber sammen med mister slektningene sine. Mads og jeg kan jo reise hjem, sier han. Fosse vet ennå ikke når han og Gilbert reiser fra Gaza by, men sier at de straks vil bil erstattet av et nytt vestlig legeteam.

Videre forteller han at bandasjemateriell, medisiner og bedøvelsesmiddel begynner å bli en mangelvare på sykehuset.

Israel har etter internasjonalt press sagt seg villig til å opprette en humanitær korridor inn til Gaza, slik at hjelpeorganisasjoner kan nå ut med forsyninger. Det vil si at Israel opphører angrepene tre timer om dagen. Pausen trer i kraft klokken 12.00 norsk tid onsdag, melder BBC.

Møte i FNs sikkerhetsråd
Samtidig er FNs sikkerhetsråd samlet i New York hvor de forsøker å tilrettelegge for en umiddelbar våpenhvile mellom Hamas og Israel. Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltar i samtalene i kraft av å være leder for giverlandsgruppen for de palestinske områdene.

Sikkerhetsrådet forsøkte å komme fram til en resolusjon natt til onsdag uten å lykkes. Møtet fortsetter onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere