RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Syria deltok i Hariri-drapet

Foto: Scanpix/REUTERS/ Mohamed Azakir
Sist oppdatert:
Høytstående etterretningsoffiserer i Syria og Libanon var involvert i drapet på den tidligere statsministeren i Libanon, Rafik Hariri.

Det er konklusjonen i en FN-ledet etterforskning etter drapet 14. februar i år.

Etterforskningsleder Detlev Mehlis sier at drapet var så komplekst at det er vanskelig å tenke seg at etterretningstjenestene i de to landene ikke visste om drapsplanene.

Ifølge AP melder Mehlis at de e-tjenestene avlyttet Hariris telefoner konstant og at avgjørelsen om å myrde Hariri «ikke kunne vært gjort uten godkjenning fra høytstående Syriske sikkerhetsoffiserer og kunne ikke vært gjennomført uten en avtale med deres samarbeidspartnere i libanesisk retts- og sikkerhetsmyndigheter».

Det gjenstår ifølge Mehlis flere spor som må følges opp. Blant annet ble telekommunikasjonen i Hariris konvoi forstyrret forut for bombeangrepet.

Etter drapet på Hariri i Beirut ble det rettet anklager mot Syria for å stå bak. Selv nektet Syria for å ha noe med bilbomben, som drepte den tidligere statsministeren og 20 andre, å gjøre. Hariris død førte til store demonstrasjoner mot Syria og et enormt internasjonalt press for at myndighetene i Damaskus skulle trekke ut troppene sine, noe de til slutt gjorde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere