RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Syrisk våpenhvile brutt

Sist oppdatert:
Flere drept kun timer etter at våpenhvilen trådde i kraft.

Klokken 13:30 torsdag formiddag melder den britiske avisen Daily Telegraph at én person ble skutt og drept i Hama-provinsen i Syria; dermed er våpenhvilen brutt, kun timer etter at den trådde i kraft.

- Tropper som er lojale til Syrias president Bashar al-Assad har skutt og drept en sivilist, sier Rami Abdel Rahman til nyhetsbyrået AFP.

Rahman representerer Syrian Observatory for Human Rights, en englandsbasert gruppe i opposisjon til Syrias president al-Assad.

- Tre drept tross våpenhvilen

Tre sivile er drept i Syria torsdag tross våpenhvilen i landet, ifølge opposisjonsgruppen Det syriske nasjonalrådet. I tillegg skal flere titalls personer ha blitt pågrepet, melder NTB.

Andre opposisjonsgrupper melder at én sivil mann ble drept i provinsen Hama da han nektet å stoppe ved en veisperring. Mannen ble drept enten av den regulære hæren eller en militsgruppe utenfor byen Mharadeh, ifølge Syrian Observatory for Human Rights, en eksilgruppe med base i London.

Våpenhvilen i Syria trådte i kraft torsdag morgen. Opplysningene om folk som skal ha blitt drept torsdag er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Amnesti

Syrias regjering tilbyr amnesti til væpnede opprørere som ikke har blod på hendene, og ber dem overgi seg.

Oppfordringen kom torsdag, noen timer etter at en våpenhvile hadde trådt i kraft.

- Innenriksdepartementet oppfordrer væpnede menn hvis hender ikke er tilsølt av syrisk blod, om å ta med seg våpenet sitt og overgi seg ved nærmeste politistasjon. De vil bli satt fri, og alle rettslige skritt mot dem vil bli avsluttet, het det i en kunngjøring som ble viderebrakt på syrisk fjernsyn.

Ber syrere demonstrere

Syriske opposisjonelle ber folk utnytte våpenhvilen i landet til å demonstrere mot president Bashar al-Assads regime.

- Retten til å demonstrere er et viktig punkt i fredsplanen, sier Burhan Ghalioun, leder for eksilorganisasjonen Det syriske nasjonalrådet.

Han oppfordrer verdenssamfunnet til å støtte fredsplanen til FN-utsendingen Kofi Annan og sier det bør sendes internasjonale observatører til Syria så raskt som mulig.

Situasjonen var fortsatt rolig i Syria midt på dagen torsdag, etter at våpenhvilen i landet trådte i kraft på morgenen.

En talsmann for utenriksdepartementet i Kina roste Assads beslutning om å iverksette våpenhvilen og kalte den et viktig skritt mot en politisk løsning på konflikten.

Selv om våpenhvilen foreløpig holder, er det ingen tegn som tyder på at regjeringsstyrkene vil trekke seg ut av de syriske byene, slik Annans fredsplan krever.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere