- Taliban traff aldri norsk FN-topp

Foto: MASSOUD HOSSAINI (AFP)

Taliban avviser påstanden om at de har hatt samtaler med norske Kai Eide.

30.01.10 10:16

Tidligere denne uken opplyste en anonym FN-tjenestemann overfor Reuters at FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, hadde hatt samtaler med høytstående Taliban-medlemmer i Dubai 8. januar i år.

Eide har selv avvist at han deltok på et møte med Taliban på denne gitte datoen, og har nektet å kommentere hvorvidt møtet har funnet sted andre datoer.

Les også: - Eide i hemmelig møte med Taliban

Taliban nekter
Nå benekter også Taliban at møtet noensinne har funnet sted.

- Det øverste rådet anser dette for å være verdiløse og grunnløse rykter, ettersom det strider mot jihad (hellig krig red.anm.) og Mujahideen (hellige krigere red.anm.) som fører en hellig krig mot den inntrengende fienden, opplyser Taliban i en uttalelse, melder BBC.

Derimot verserer det mange rykter blant FN-kilder og militære kilder i Afghanistan om at flere Taliban-medlemmer er trøtte av krigføringen, og ønsker seg en politisk løsning.

Invitert til forhandlingsmøter
President Hamid Karzai har tidligere denne uken invitert Taliban til forhandlingsmøter. I tillegg har verdensledere lovet å bevilge 140 millioner dollar, som kan brukes til å overtale talibansoldater til å legge ned våpnene.

Det ble kjent under en Afghanistan-konferanse i London torsdag.

Videre ble det kunngjort på konferansen at afghanske styrker kunne overta kontrollen over sikkerheten i noen provinser innen utgangen av 2010, og overta kontrollen i samtlige provinser innen en femårsperiode.

Les også: - Overtar kontrollen i 2010

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.