RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tar snart hovedstaden

Opprørerne i Haiti spådde tirsdag at de vil innta hovedstaden Port-au-Prince innen få dager.

Den politiske opposisjonen gjentok kravet om at president Jean-Bertrand Aristide må gå av.

Opposisjonslederne var først innstilt på å avvise et forslag til kompromiss med Aristide og hans regime. Etter anmodning fra USAs utenriksminister Colin Powell gikk Aristides motstandere likevel med å utsette sin endelige avgjørelse i 24 timer.

Men den væpnede geriljaen fastholdt at den ville ta makten i hele landet, og befri Haitis befolkning fra Aristides slaveri, som en talsmann sa det.

- Vi er i Port-au-Prince om bare noen dager, sa opprørslederen Guy Philippe på en lokal radiostasjon.

Plyndring
Frankrike og flere andre land har bedt sine statsborgere forlate Haiti, og FN trekker sine folk ut. Opprørerne tok søndag kontroll over landets nest største by, Cap Haitien på nordkysten, der det ble meldt om utstrakt plyndring før geriljasoldatene igjen trakk seg ut.

Til nå er om lag 60 mennesker drept i opprøret som brøt ut 5. februar. Aristide-regimet forsvares i første rekke av politifolk som verken har samme tilgang til våpen eller er like tallrike som de tilsynelatende godt organiserte opprørerne.

I Port-au-Prince har sivilbefolkningen begynt å bygge barrikader for å forsvare byen og seg selv mot opprørerne, fortalte øyenvitner tirsdag morgen norsk tid.

- Aristide ble gitt til oss av Gud, sa Reginald Hommage, en varm tilhenger av presidenten og hans Lavalas-parti.

Nervøse
USA har sendt rundt 50 marineinfanterister til Haiti for å beskytte landets ambassade i Port-au-Prince og andre amerikanske interesser. Elitesoldatene virket ifølge nyhetsbyrået Reuters nervøse, da de mandag kjørte fra flyplassen ved Port-au-Prince og inn til byen.

Amerikanernes militære styrker har allerede hendene fulle med oppdrag i Afghanistan og Irak. Regjeringstalsmenn i Washington understreker at USA bare vil verne sine egne interesser i Haiti, og ikke har planer om noen intervensjon for å løse krisen i landet.

Diplomater mener likevel at det kan bli nødvendig å sende inn utenlandske soldater for å skape ro i Haiti. Hvis ikke, kan landet bli kastet ut i en borgerkrig lik den som utløste en flyktningstrøm fra den fattige karibiske nasjonen tidlig på 1990-tallet, blir det sagt.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere