RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Taylor tatt

Sist oppdatert:
Den tidligere presidenten i Liberia, Charles Taylor, har blitt pågrepet, ifølge nigeriansk politi.

Den tidligere liberianske krigsherren forsvant fra sitt hjem i Nigeria natt til tirsdag.

Ifølge nigeriansk politi ble han onsdag pågrepet ved grensen til Kamerun, melder AP.

Den tidligere liberianske presidenten vil trolig bli den første afrikanske lederen som stilles for retten for forbrytelser mot menneskeheten.

Til domsstol i Sierra Leone
Taylor transporteres nå til den FN-støttede domsstolen i Sierra Leone. Domsstolen i Sierra Leone vil bare dømme eks-presidenten for forbrytelser gjort i dette landet.

Taylor er også anklaget for å ha startet borgerkrig i Liberia og for å støtte al-Quaida sine selvmordsbombere som angrep USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, som drap mer en 200 mennesker.

Den tidligere liberianske presidenten vil trolig bli den første afrikanske lederen som stilles for retten for forbrytelser mot menneskeheten.

Sjefen for påtalemyndighetene, Desmond de Silva sa at hundrevis av FN-soldater patruljerte nær hovedstaden Monrovia. En styrke på 15.000 FN-soldater er ansvarlige for å frakte Taylor fra Liberia til Sierra Leone.

De Silva er sikker på at eks-presidenten kommer bak låste murer snart.

Støttet barnekrigere
Den tidligere krigsherren og opprørslederen er blant annet anklaget for å støtte opprørere i Sierra Leone. Av disse har han støttet barnekrigere som terroriserte offer ved å kutte av deres armer, føtter, ører og lepper.

- Nå må det handles raskt og besluttsomt for å forsikre rettferdighet for ofrene av disse fryktelige lovbruddene som ble utført i Sierra Leone, sa FNs høykommisær for menneskerettigheter, Louise Arbour.

Bush takker for pågripelsen
President George W. Bush sa onsdag at han setter pris på Nigerias arbeid med å ta krigsherren Taylor. Han uttrykte takknemlighet til Nigerias president Olesegun Obasanjo i et møte.

- Det at Charles Taylor vil fraktes til retten i vil hjelpe Liberia og er et signal, herr president, om vårt dype ønske for fred nabolaget deres, sa Bush.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere