RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tenker ikke på Fredsprisen

Sist oppdatert:
Jeg tenker ikke på Fredsprisen, men vil heller fokusere på fred i Aceh, sier en av favorittene til årets pris, Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono.

STATSMINISTERENS KONTOR (TV2 Nettavisen): - Jeg er ydmyk over å være nominert til Fredsprisen, sa president Yudhoyono under en pressekonferanse med statsminister Jens Stoltenberg onsdag.

-Men jeg forsøker å konsentrere meg om at fredsprosessen i Aceh-provinsen går framover, fortsatte han.

Dette er første gang en president fra Indonesia er i Norge. Under pressekonferansen understreket Yudhoyono at Indonesia gjerne vil samarbeide med Norge om freds- og konfliktløsning i verden. Indonesia sender blant annet 150 soldater til FN-styrken i Libanon.

- Vi vil gjerne invitere til samarbeid med Norge for å bringe fred til konfliktområder som Midtøsten, sa Yudhoyono.

God begynnelse
Han åpnet også for økt handel mellom Norge og Indonesia. Under en seremoni på Statsministerens kontor undertegnet Statoil-direktør Helge Lund en samarbeidsavtale med det statlige indonesiske oljeselskapet Petromina.

- Den er en god begynnelse. Norge har teknologi og erfaring med utvinning. Jeg håper vi kan utnytte potensialet som ligger i samarbeidet, sier president Yudhoyono til TV 2 Nettavisen.

Brobygger
Statsminister Jens Stoltenberg mener Indonesia kan spille en nøkkelrolle i arbeidet med å løse konflikter som grunenr i religion eller kultur.

- Indonesia vil gjerne utvide samarbeidet inne politisk dialog og mekling. Det er interessant med tanke på den nøkkelrolle Indonesia spiller som brobygger mellom muslimske og kristne, sa Stoltenberg.

Bono
Fredag 13. oktober kunngjør Nobelkomiteen årets vinner av Fredsprisen.Til sammen 191 kandidater er nominert til årets pris. Fristen for å nominere kandidater gikk ut 1. februar. Flere av de nominert er gjengangere. På fjorårets liste sto blant annet Paven, Bono, Bob Geldof og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko. Blant årets nominerte er Finlands tidligere president Martti Ahtisaari etter hans innsats som fredsmekler i Aceh-provinsen.

Slottet
Onsdag ettermiddag besøkte president Yudhoyono Stortinget, og holdt et et seminar om fredsarbeid i Indonesia på Norsk utenrikspolitisk institutt. Han fikk også audiens hos kronprins Håkon. Onsdag kveld er det statsmiddag for presidenten på Akershus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere