*Nettavisen* Nyheter.

- Tenker på Tommy hver dag

KABUL (TV 2 Nettavisen): Mandag markerte Marcus, Are og de andre norske soldatene i Kabul ettårsdagen for drapet på grenader Tommy Rødningsby.

23.05.05 22:05

Tommy Rødningsby hadde bare noen uker igjen av tjenesten i den norske kontingenten i Kabul da patruljebilen han var med i ble truffet av en rakettdrevet granat 23. mai i fjor.

På dagen ett år senere deltok så godt som alle de vel 200 norske soldatene i Kabul under markeringen i Camp Invicta. To av de tidligere kollegene hans, Marcus og Are, satte opp en stor blomsterkrans ved plaketten med Tommys navn.

- Jeg tenker på det som skjedde hver gang jeg passerer stedet, sier Are til TV 2 Nettavisen.

Av sikkerhetshensyn ønsker de ikke at etternavnet deres blir brukt.

Får flashback
Are var han på permisjon i Norge da han fikk meldingen, men fikk opplevelsen nært inn på livet da han kom tilbake til Kabul. Stedet der Tommy ble drept ligger på innfartsveien mot leiren.

- Vi kjører forbi flere ganger daglig. Ofte har vi med folk som er på besøk, og som får beskjed om hvor det skjedde. Da får man et flashback, sier Are.

Sto for det han gjorde
Kollegaen Marcus mener det er viktig å markere dagen. Han var i samme tropp som Rødningsby i over ett år.

- Han var en utrolig hyggelig fyr. Det han gjorde her nede var noe han sto for. Folk som Tommy som gjorde en innsats for landet, for Afghanistan og for avdelingen sin, fortjener å bli husket, sier han.

Gruet seg for minnestund
Sjefen for Hærens styrker, Kjell Grandhagen, var også til stede under markeringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

- Det var viktig for meg ikke bare å knytte markeringen til Tommy Rødningsby, men å fortelle folkene her at det er knyttet risiko til det vi gjør, sier Grandhagen til TV 2 Nettavisen.

Sjefen for den norsk-ledede flernasjonale bataljonen i Kabul, obersløytnant Jon Morten Mangersnes, gruet seg to i dager før minnestunden, men synes det var en viktig gest.

- Det er viktig for soldatene at de minnes sine døde, sier han.

Tidligere på dagen var det markeringer i Rena leir og på Rødningsbys grav på Skreia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.