*Nettavisen* Nyheter.

- Terror 20 år til

En av Europas fremste al-Qaida-eksperter tror kampen mot ekstremismen vil bli langvarig.

17.08.06 08:25

- Terroren er ledd i en bred prosess, som vil vare i 20-30 år, sier Jason Burke.

Han er Europaredaktør i den britiske avisen The Observer, og har tidligere blant annet vært korrespondent i Afghanistan.

- Spørsmålet er om strategiene vi følger forlenger eller forkorter konflikten. For øyeblikket følger vi mange strategier som forlenger den, for eksempel i Irak.

Burke har skrevet boken «Al-Qaeda: The True Story of Radical Islam», der han skildrer utviklingen av al-Qaida fra midten av 90-tallet. I boken skiller han mellom al-Qaida fortstått som «den harde kjernen» (med folk som Osama bin Laden), et mer løselig nettverk av militante aktivister, og i siste fase al-Qaida forstått mer som en ideologi.

Klikk på bildet for å forstørre.

- bin Laden har lykkes

- Strategien til Osama bin Laden og Ayman al-Zawahri er i stadig utvikling, men for 10-15 år siden var planen deres å spre sin ideologi ved å radikalisere folk gjennom bruk av voldelige aksjoner, sier Burke.

- Denne planen har langt på vei lykkes. Det er en langt større grad av polarisering mellom muslimske og vestlige land nå enn de siste tiårene, og radikaliseringen av enkelte muslimske grupper er mer omfattende.

I forrige uke ble mer enn 20 mennesker pågrepet i Storbritannia, mistenkt for å ha planlagt å sprenge opptil ti passasjerfly i lufta.

- Denne planen følger samme modell som angrepene mot t-banen 7.juli i fjor, med et nettverk trukket sammen av felles ideologi og mål, sier Burke.

7. juli 2005 ble 52 mennesker drept da fire unge, britiske selvmordsaksjonister angrep Londons kollektivsystem.

- Etter angrepet 7. juli dro jeg og andre journalister til Pakistan for å finne ut om aksjonistene hadde nære bånd til al-Qaida. Et år senere har det fremdeles ikke kommet frem bevis for en slik tett tilknytning.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke «al-Qaida»

I forbindelse terrorplanen mot de ti flyene har 17 personer blitt pågrepet i Pakistan. En av disse er briten Rashid Rauf, som er mistenkt for forbindelser til al-Qaida.

- En eller to i denne gruppen kan kanskje ha hatt nærmere kontakt med mer kjente elementer i den internasjonale jihadistbevegelsen, men det er likevel ikke riktig å kalle dette en «al-Qaidaplan», sier Burke.

- Verdens respons på terroren har vært vellykket på visse områder, men mislykket på andre, mener Burke.

- Et vellykket eksempel er at flybombeplanen ble oppdaget og stanset på en konstruktiv måte.

De som ble pågrepet i Storbritannia er hovedsakelig britisk-fødte muslimer med pakistansk familiebakgrunn.

- Det vi ikke har klart er å takle årsaken til at over 20 britiske ungdommer var klare til å begå massemord. Det er en rekke årsaker til dette, og få av dem har blitt forbedret i løpet av de siste årene, sier Burke.

- Grunnlaget for den militante islamismen er tanken om at det islamske samfunnet er under angrep, at verdens kulturelle og politiske systemer diskriminerer mot Islam.

- Hindre rekruttering
- Hvordan kan man bekjempe disse gruppene?
- Herdete militante aktivister må man drepe eller fengsle. Jeg tror det er få muligheter til å rehabilitere dem. Hovedspørsmålet er hvordan man kan hindre folk i å bli rekruttert.

- Propaganda virker, når den gir mening. Vi må forstå hvorfor fortellingene til de militante virker mer forlokkende enn fortellingene om livet i et liberalt demokrati, som Storbritannia.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi vet at disse menneskene ikke er gale. De gjør rasjonelle valg, selv om valgene etter min mening er forskrudde og umoralske. Spørsmålet er hvordan vi kan gjøre slutt på tiltrekningskraften til volden og denne hatske ideologien.

- Lokalt i Storbritannia må man se på spørsmål knyttet til britisk identitet og statsborgerskap. Globalt må man ta for seg spørsmål som hvorfor folk ser på USA som en kraft for det onde? Hvorfor mener de at Vesten er dobbeltmoralsk? Hvorfor føler de at Vesten er dedikert til en beleiringskampanje mot muslimer?

- Og vi kan slutte å torturere folk.

Onsdag advarte også USAs president George W. Bush også om at «krigen mot ekstremistiske grupper» vil fortsette i årevis, i en tale ved National Counterterrorism Center.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.